+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Gaziantep, ülkemizin tarihi ve kültürel zenginlikleri ile bilinen en özel şehirlerinden biridir hiç şüphesiz. Fakat bu şehri biricik kılan bir başka durum ise kendine has tatlılarıdır. Meşhur Gaziantep tatlıları; fıstıklı baklava, havuç dilimi, bülbül yuvası, şöbiyet, künefe, şambali, katmer, lokma ve fıstık sarmadır. Tatlarıyla damaklarda şölen oluşturan bu lezzetler, Gaziantep mutfağını en iyi şekilde temsil eder. Günümüzde birçok yabancı turist, Gaziantep tatlılarını keşfetmek için Türkiye’ye gelir.
Antep tatlı çeşitleri içerisinde dikkat çeken fıstıklı baklava, dünya genelinde bilinen bir lezzet olmasıyla dikkat çeker. Gaziantep’in en meşhur tatlısı fıstıklı baklavadır. Taptaze Antep fıstıkları ile bezenmiş baklava hamuru, sofralara bambaşka bir renk katar. Eğer siz de bizzat işin ustaları tarafından hazırlanan bir baklava tüketmek istiyorsanız Liva’nın nefis fıstıklı baklava seçeneğini kesinlikle denemelisiniz!
Gaziantep’in meşhur tatlıları denir de akla cevizli baklava gelmez mi hiç? En iyi baklavalar her zaman Gaziantep mutfağından çıkar. Çıtır çıtır cevizli baklavanın yapımında incecik bir yufka hamuru kullanılır. Arasına da bol bol ceviz içi ve şerbet eklenir. Fırında pişirildikten sonra üzerinde sıcacık şerbet gezdirilir. Olsa da yesek dediniz değil mi? O halde baklava çeşitleri arasından dilediğinizi hemen şimdi sipariş edebilirsiniz.
Antep tatlıları arasında en farklı isme sahip olanı hiç kuşkusuz bülbül yuvası tatlısıdır. Yuva biçimindeki ufak kıvrımlı hamur parçalarıyla hazırlanır. Şeker, hamur ve su ile hazırlanır. Şerbetin içinde uzun uzun pişirilir. Ardından Antep fıstığı, ceviz için ve muhallebi gibi sayısız malzeme ile doldurulur. Üstü de yine Antep fıstığı ile süslenir. En çok da nişan, bayram ve düğün günlerinde sunulur.
Antep fıstıklı tatlılar arasında başrolde olan bir seçeneğe geldi sıra: Fıstıklı kaymaklı şöbiyet! Bu tatlı, baklava yufkasından elde edilen incecik hamurların arasına Antep fıstığı, tarçın ve toz şeker karışımından yapılan harcın konulması ile hazırlanır. Hamurun içerisine kaymak da katılır. Sonrasında ise hamurlar birbirine muntazam bir biçimde yapıştırılır. Böylelikle üçgen formu alırlar. Fırında pişirildikten sonra üstü bol miktarda toz Antep fıstığı ile süslenir, servise hazır hale getirilir.
Künefe, Antep fıstıklı tatlı çeşitleri arasında gelenekselleşmiş bir örnektir. İnce tel kadayıf hamuru, şerbet, tereyağı ve peynir gibi malzemelerle hazırlanan bu tatlı, çoğunlukla küçük boy tepsilerde hazırlanmaktadır. Peynir ve hamurun arasına tereyağı katmanın eklenmesi ile pişirilir. Sonrasında ise üzerine bol şekerli şerbet dökülür. En son ise taptaze Antep fıstıklarıyla süslenerek servis edilir.
Antep tatlılarının isimleri de iştah açan türden! Örneğin katmer ismi, lezzetin katlanarak arttığının en özel ifadesi gibi geliyor kulağa öyle değil mi? Antep usulü katmer, ince yapıdaki hamurun üstüne pekmez, şeker ve tereyağı gibi malzemelerin eklenmesiyle hazırlanır. Ayrıca yapımında bol miktarda kaymak da kullanılır, asıl lezzeti veren daima kaymaktır. Üzerine de Gaziantep’in en özel lezzetlerinden biri olan taze Antep fıstıkları serpilir.
Baklava çeşitleri arasında en leziz olanlardan biri de havuç dilimidir. Ortalama 35 kat hamurdan hazırlanan bu eşsiz lezzet, bol bol Antep fıstığı ve şerbetle hazırlanır. Kaymak da eklenebilir fakat bu yöreden yöreye değişiklik gösteren bir durumdur. Ağızda dağılan iç tabakası ile gönüllerde taht kuran havuç dilimi baklava çeşidini dilediğiniz zaman Liva farkıyla deneyimleyebilirsiniz!
Bir tür tulumba tatlısı olan müşebbek, halka tatlısı olarak da bilinir. Yağda kızartılan çıtır çıtır hamurun üzeri toz Antep fıstığı ile süslenir ve ortaya enfes bir lezzet çıkar. Çoğunlukla seyyar tatlıcılarda satılan bu tatlıyı pastanelerde de dilediğiniz zaman bulabilirsiniz.
Antep usulü revani tatlısı; irmik, süt, şeker, yumurta, tereyağı ve kabartma tozu gibi malzemelerin birleştirilmesiyle hazırlanır. Fırında pişirilip şerbetle tadına tat katılır. İlk olarak şerbet hazırlanır ve kaynadıkça kıvam alır. Ardından tatlının hamuru hazırlanır. Yağlı bir fırın tepsisine dökülen hamur harcı, her yere eşit şekilde yayılır. Üst tabakası altın rengini alıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp soğutulan kek, şerbet ile güzelce ıslatılır. Antep fıstığı ile son lezzet dokunuşu yapıldıktan sonra afiyetle tüketilir.
Dış kısmı toz Antep fıstığı ile süslenen çıtır mı çıtır lokma tatlısı, tadına doyum olmaz lezzeti ile her sofrada özel bir yer alır. Ufak parçalara ayrılan hamurların kızgın yağda yuvarlak biçimde pişirilmesiyle hazırlanan bu tatlı; özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda sık tüketilir. İç kısmında bol bol şerbet vardır.
Antep usulü fıstık sarma tatlısı yapımında; şeker, nişasta, su ve Antep fıstığına yer verilen nefis bir lezzettir. Şeffaf denebilecek kadar ince bir hamurla hazırlanır. Hamurun bu denli tadına doyum olmaz düzeyde bir tada sahip olması ise irmik, un, tuzun birleşimi ile sağlanır.
Tüm malzemeler karıştırılıp yoğurulur. Hamur bir süre dinlenmeye bırakılır. Sonra da incecik açılan hamurun içine nişasta serpilir, kesilir. Kesilmiş hamurlar tamamen şerbetle ıslatılıp sarılır. Şerbetin iç harcında yer alan Antep fıstıklarının yapışkan yüzeyi ile sarma işlemi kolaylaşır. Sıcak da tüketilebilen fıstık sarma genel olarak soğuk servis edilen bir tatlı olur.
Tadı ile herkesi büyüleyen Antep tatlılarının her birini sunmuş olduk. Siz de dilediğinizi seçerek çay sohbetlerinizi renklendirebilirsiniz, herkese afiyet olsun!