+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Soğuk baklava nedir sorusu, özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte tatlı severler tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Lezzetiyle Ramazan sofralarının baş tacı olan geleneksel baklava lezzetini aratmayan soğuk baklavanın yediden yetmişe deneyen herkesin favori şerbetli tatlısı haline geldiğini de söylemek mümkün.
Sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde soğuk baklava nedir sorusunu yanıtlıyor, bu eşsiz lezzetin geleneksel baklavadan ayrılan yönlerini açıklıyoruz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan pek çok kişi tarafından merak edilen soruya yanıt bulalım!
Soğuk baklava nedir sorusunu, hem şerbetinin hazırlanış şekli hem de servis edilme biçimi ile diğer şerbetli tatlılardan ayrılan bir baklava çeşidi olarak yorumlamak mümkün. Görünümü ve lezzetiyle iştah kabartan soğuk baklava lezzetinin sofralarımızla bir araya gelme serüveninin ise aslında uzak tarihlere uzandığı söylemek yanlış olmaz. Peki soğuk baklavanın birden bire bu kadar popüler hale gelmesinin ardında yatan sebep ne olabilir?
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi tadına bakanlarda hayranlık uyandıran soğuk baklavanın şerbeti, geleneksel baklavaya göre çok daha farklı bir şekilde hazırlanıyor ve sunuluyor. Şerbetinin yapımında su yerine süt ve şeker kullanılan soğuk baklava böylece çok daha hafif bir tatlı haline geliyor.
Bu özelliği ile yalnızca şerbetli tatlı hayranlarının değil daha hafif bir tatlı arayışında olanların da imdadına yetişen soğuk baklava, ince ince ve ustalıkla açılan katları, arasına eklenmiş tazecik Antep fıstıkları ve üzerine ilave edilen çikolata tozu ile deneyen herkesi büyülüyor!
Hem hafif hem de lezzetli yapısı ile Ramazan sofralarını ve bayram ziyafetlerini taçlandırmaya aday soğuk baklava, üzerine soğutulduktan sonra dökülen şerbeti sayesinde özellikle yaz aylarında tadanlara mükemmel bir ferahlık sunuyor.
Sizler için soğuk baklava nedir sorusunu ayrıntılı bir şekilde yanıtlamaya çalıştık. Eğer Ramazan ayında özenle hazırlamış olduğunuz iftar sofralarına bu eşsiz lezzetin imza atmasını ve damaklarda eşsiz bir tat bırakmasını isterseniz içeriğimizi okumaya devam edebilir; soğuk baklava yapımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Soğuk baklava yapımının her ne kadar baklava yapılışı ile benzer olduğu düşünülse de aslında lezzetini belirleyen ve göz ardı edilmemesi gereken bazı temel noktalar bulunuyor.
Baklava hamurunun hazırlanması, yufkasının incecik açılması, içine ilave edilecek malzemelerin özenle seçilmesi gibi pek çok önemli aşaması olan soğuk baklava yapımında her bir ayrıntıya dikkat edilmesi gerekiyor.
O halde sözü daha fazla uzatmadan soğuk baklava tarifi için ihtiyacınız olan malzemeleri, adım adım uygulamanız gereken aşamaları ve dikkate almanız gereken püf noktaları sıralayalım!
Soğuk baklava yapımının zahmetli bir süreç olduğunu söylemiştik ama sonunda elde ettiğiniz lezzete bayılacağınızdan eminiz! Tahmin edebileceğiniz gibi baklava hamurunu, iç harcını ve baklava şerbetini hazırlarken birbirinden farklı malzemelere ihtiyacınız olacak. Dilerseniz ilk olarak soğuk baklava hamuru için hangi malzemelere ihtiyaç duyabileceğinize göz atalım;
Soğuk Baklava Hamuru İçin:
Soğuk Baklava Şerbeti İçin:
İç Harcı İçin:
Üzeri İçin:
1. Adım: İlk olarak sizlerle paylaşmış olduğumuz ölçüleri göz önünde bulundurarak soğuk baklava hamurunu hazırlayın ve dinlenmesi için oda sıcaklığında bir süre bekletin.
2. Adım: Hazırlamış olduğunuz baklava hamurunu yeteri kadar dinlendirdikten sonra soğuk baklavanın şerbetini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız şerbeti soğutmak için yeniden beklemeniz gerektiğini düşünürsek de şerbeti ne kadar erken hazırlarsanız lezzeti o kadar iyi olur.
Soğuk baklavaya kendine has bir lezzet kazandıran şerbetini hazırlamak için yapmanız gereken işlem ise son derece pratik. Tıpkı normal baklava şerbeti hazırlar gibi sütün içerisine pancar şekerini ve krem şantiyi ilave ederek sütü malzemeler içinde iyice eriyene dek ocakta kaynatın. Dilerseniz daha sonra şerbete farklı bir aroma katması için içerisine vanilya da ilave edebilirsiniz.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi soğuk baklavaya ismini veren şey buz gibi şerbeti. Bu nedenle şerbeti hazırladıktan sonra serin bir yerde soğuyana dek bekletmeniz gerekiyor.
3. Adım: Baklava hamurunu ve şerbetini hazırladınız. Şimdi ise baklava hamurunu eşit parçalara bölün ve daha sonra her birini ince ince açın.
4. Adım: Açtığınız baklava yufkalarının yarısını daha önce yapışmaması için yağladığınız fırın tepsisinine üst üste gelecek şekilde yerleştirin ve üzerine çekilmiş iri Antep fıstıklarını serpin.
5. Adım: Kalan hamurları ise üst üste dizin ve sonra da üzerinde daha önce eritmiş olduğunuz yağı gezdirin. Her 5 katta bir yapışmaması için hamurların üzerini yağlamayı da ihmal etmeyin.
6. Adım: Bu aşamada baklavayı dilimleyin ve daha önce 180 dereceye ayarladığınız fırında üzeri kızarana dek pişirin.
7. Adım: Baklava piştikten sonra soğuması için birkaç dakika bekletin ve daha sonra soğumuş şerbeti yavaşça üzerinde gezdirin. Sonrasında isteğinize bağlı olarak rendelemiş olduğunuz bitter çikolata parçalarını da baklavanın üzerine serpebilirsiniz.
8. Adım: Şimdiki aşamada ise hazırlamış olduğunuz soğuk baklavayı en az iki saat boyunca dinlendirmeniz gerekiyor. Bu süre tamamlandıktan sonra ise 4 ila 6 derece aralığındaki dolapta iyice soğutmalısınız. Tüm aşamalardaki adımları eksiksiz olarak uyguladıysanız başarılı bir sonuç elde ettiğinize eminiz. Şimdiden afiyet olsun!
Her ne kadar kendine has lezzetiyle deneyenleri büyülese de incelikle hazırlamış olduğunuz soğuk baklavanın tam anlamıyla kusursuz olmasını istiyorsanız bazı püf noktaları da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Peki ama nedir bu püf noktalar?
Soğuk baklava yapımının geleneksel baklava yapımı ile benzerlikler taşıdığı düşünüldüğünde ihtiyacınız olan malzemelerin tıpkı normal baklava hazırlığında olduğu gibi ılık olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Ek olarak yoğurduktan sonra da hamuru kurutmamak için ellerinizi su ile sık sık ıslatabilirsiniz.
Baklava hamurunun daha kıvamlı, hazırladığınız soğuk baklavanın ise daha lezzetli olmasını istiyorsanız diğer hamur işlerinde olduğu gibi soğuk baklava yapımı sırasında da hamuru dinlendiriyor olmanız olmanız oldukça önemli.
Yaklaşık yarım saat kadar oda sıcaklığında beklettikten sonra hamuru hem kolayca ve hasar vermeden açabildiğinizi hem de çok daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi soğuk baklavanın bu şekilde anılmasını sağlayan ve ona lezzet katan en önemli şey üzerinde gezdirilen soğutulmuş şerbeti. Bu doğrultuda siz de eğer evde soğuk baklava yapmaya karar verdiyseniz bunu aklınızdan çıkarmamanız ve harfiyen uygulamanız gerekiyor.
Soğuk baklava sadeyken de çok lezzetli ama özellikle çikolata tutkunları soğuk baklavanın üzerini çikolata ile süsleyerek tüketmeyi tercih ediyor. Eğer siz de süsleme taraftarıysanız öncesinde rendelemiş olduğunuz bitter çikolatayı ilave etmek için baklavanın sütlü şerbeti mutlaka çekmesini beklemelisiniz.
Buna ek olarak hazırladığınız soğuk baklavayı misafirlerinize ya da ailenizin diğer üyelerine sunmadan önce önce de dolapta mutlaka en az iki saat bekletmelisiniz. Bu sayede soğuk baklava adı gibi buz gibi olacak ve deneyen herkese eşsiz bir lezzet şöleni ve ferahlık sunacak!
Sizler için soğuk baklava nedir sorusunu yanıtladık. Umuyoruz ki önerilerimiz doğrultusunda hazırlamış olduğunuz soğuk baklava eşi benzeri olmayan bir lezzete sahip olur; sevdiklerinizde toplandığınız Ramazan sofralarına ve bu sofralardaki keyifli sohbetlere tat katar.
Öte yandan gördüğünüz gibi soğuk baklava yapımı epey meşakkatli. Eğer daha önce evinizde hiç soğuk baklava yapımını denemediyseniz veya buna yeteri kadar zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız Liva Pastacılık uzmanlığına ve Liva ustalarının tecrübelerine güvenebilirsiniz.
Liva’nın tecrübeli tatlı şefleri tarafından en taze ve kaliteli malzemelerle ve incelikle hazırlanan soğuk baklava siparişlerinizi tek tıkla oluşturabilir, en kısa sürede kapınıza kadar ulaşmasının keyfini sürebilirsiniz.
Ek olarak Ramazan Bayramı için tatlı arayışındaysanız Liva Ustalarından Bayrama Özel Şerbetli Tatlılar başlıklı içeriğimize de göz atmanızı öneririz!