İçeriğe atla
tabakta üzeri nar ile süslenmiş yenmeye hazır aşure tatlısı

En Geleneksel Tatlı Aşure Nasıl Yapılır?

Aşure, genellikle buğday, nohut, kuru fasulye ve pirinç gibi tahıllardan yapılan bir tatlı çeşididir. Aşure tatlısı oldukça farklı şekillerde yapılabilmesine rağmen bu tahıllar çoğunlukla içinde yer edinirler. İçine konulacak şeker, su miktarı, hangi kuruyemiş veya baharatların kullanılacağı, süt kullanılıp kullanılmayacağı gibi noktalar aşure tatlısı tariflerinde değişebilmektedir.

Aşure tatlısı, geleneksel tatlılarımızın başında gelmektedir. İslam inancına göre Nuh Peygamber, büyük tufandan sonra Muharrem ayının onuncu gününde elinde kalan son malzemelerle aşure tatlısını yapmıştır. Bu yüzden, aşure tatlısını yaptığı gün yani Hicri takvimde Muharrem ayının onuncu günü aşure yapılmakta ve eşe, dosta ve komşulara dağıtılmaktadır.

Aşure tatlısı, malzeme itibariyle çok dağınık bir görüntü sunsa da oldukça lezzetlidir. Bu kadar farklı malzemeler ve farklı lezzetler içermesine rağmen çok iyi bir lezzet yakalayan nadir tatlardan biridir. Bu müthiş lezzeti, iyi bir tarifle denemek isterseniz başlayalım. 

geleneksel şekilde soğumaya bırakılmış aşure tatlıları

Aşure Tarifi (25 Kişilik)

Malzemeler:
  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 15 su bardağı su
  • Yarım çay bardağından biraz az pirinç
  • Yarım su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • 100 gram kayısı kurusu
  • 100 gram üzüm kurusu
  • 100 gram incir kurusu
  • 3 su bardağı toz şeker (şekerli olmasını isterseniz 1 su bardağı daha ekleyebilirsiniz)
  • Yarım su bardağı fındık
  • Yarım su bardağı ceviz
  • 4 adet karanfil
  • Birer çimdik tuz ve karabiber
  • İstenilen miktarlarda tarçın, susam, nar, kuş üzümü, fındık, badem, ceviz, çam fıstığı, portakal kabuğu rendesi vs. (servis için kullanılacak)
tabakta üzeri nar ile süslenmiş yenmeye hazır aşure tatlısı

Yapılışı:

  1. Öncelikle, bir gün önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdayı da ayrı bir tencereye alın ve üzerine kaynar su ekleyin. Buğdayı bu tencerede 10 dakika kadar kaynatın. 10 dakika sonunda suyunu süzün, tekrar aynı şekilde kaynar su ekleyip 10 dakika daha kaynatın ve süzün. Daha sonra buğdayın üstüne yeniden kaynar su ekleyin ancak bu sefer 50 dakika kaynatın.
  2. Küçük küçük doğranmış inciri ve cevizi ayrı kaplarda haşlayın. Daha sonra iyice yumuşamış olan buğdaya daha önce ayrı tencerelerde haşladığınız nohut ve fasulyeyi ekleyin. Bu aşamada yine küçük küçük doğranmış kayısıyı ve üzümü bu tencereye ekleyin. Son olarak yıkanmış pirinci de ekleyip, 15 dakika kaynatın. Aynı tencereye şeker, fındık, tuz, karabiber ve karanfil ekleyin ve bir 15 dakika daha kaynatın. İndirmeden hemen önce ayrı kaplarda haşladığınız incir ve cevizi bu tencereye ekleyin.
  3. Tüm aşure malzemeleri belirtilen sürelerde kaynattıktan sonra karışımı kaselere bölüştürün. Aşure ılıyınca ve üzerini süslemeye uygun hale gelince servis için kullanmak istediğiniz tarçın, nar, kuş üzümü, fındık, ceviz, portakal kabuğu rendesi, badem, susam, çam fıstığı gibi malzemeleri istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Aşure kaseleri iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve tüketinceye kadar buzdolabında saklayın.

puding kasesinde servis edilmeye hazır bekleyen aşure tatlısı

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Aşure yapımı sırasında anında kaynar suya ulaşmak çok önemlidir. Bu yüzden her an kullanabileceğiniz şekilde kaynar suyunuz yanınızda hazır olsun.
  2. İncir ve cevizi ayrı kaplarda kaynatmak önemlidir çünkü aşureye rengini verebilir. Bu yüzden bu detayı atlamamaya özen göstermelisiniz.
  3. Buğdayın haşlanma işlemi de incir ve cevizde olduğu gibi önemlidir. Ayrı ayrı kaynatmanın amacı buğdayın kara suyunu akıtmak ve böylece aşurenin renginin bozulmamasını sağlamaktır. Bu yüzden bu aşamaya önem göstermek aşurenin iyi bir görüntüye sahip olması için önemlidir.
  4. Malzemelerde belirli bir miktarda su kullanıldığı söylenmesine rağmen siz damak tadınıza göre su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  5. Şeker için de aynı şey söylenebilir. Şekerin diğerin malzemelerin tadını bastırmaması için şeker 3 bardak kullanılmıştır ancak şekerli bir tat arıyorsanız 4 bardağa çıkarabilirsiniz.
  6. Tuz ve karabiberden şüpheniz var ise, bunları da kullanmayabilirsiniz.
  7. Aşure tatlısını servis için hazırlarken istediğiniz malzemeleri dilediğiniz şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, aşure farklı lezzetleri kaldırabilen bir tatlıdır. Aynı şekilde malzemelerde ekleme ve çıkarmalar da yapabilirsiniz. Bazı tarifler, iyi bir kıvam ve görüntü için süt de kullanır. Sütün tadını almazsınız ancak iyi bir görüntü amacıyla tercih edilebilir. Diğer taraftan, çok önemli bir kıvam ve görüntü farklılığı olmadığını da söyleyelim. Aynı kıvam ve görüntü, malzemelerin ve kaynama sürelerinin iyi bir şekilde ayarlanması ile de elde edilebilir.
Siz de Liva Pastacılık farkı ile aşure tatlısını tek tık ile sipariş edebilir, taze aşure keyfini evinizde yaşayabilirsiniz!

Önceki Makale Yılbaşı Atıştırmalıkları ile Sofralara Lezzet Katın! Yılbaşı Atıştırmalıkları ile Sofralara Lezzet Katın!