İçeriğe atla
Cheesecake Yapımı Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz

Cheesecake Yapımı Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz

Her biri cheesecake yapımı sırasında size yardımcı olacak tüyolardan ve değişik tariflerden haberdar olarak akıllara kazınacak bir cheesecake yapabilirsiniz.

Kıvamıyla ve lezzetiyle marifetli ellerden özen bekleyen tatlılardan olan cheesecake sadece tadıyla değil görünümüyle de özen isteyen tatlılar arasında yer alıyor. Üstünün pürüzsüz yüzeyi ağızda bırakacağı yoğun tat kadar önemli bir ayrıntı oluşturan cheesecake ile ilgili en çok bilinen tariflerin yanı sıra farklı damak tatlarına hitap edebilecek tarifleri de uygulayarak hem kendinizi şımartabilirsiniz hem de misafirlerinize unutulmaz bir lezzet sunabilirsiniz.

cheesecake

Biz de limonlusundan frambuazlısına, hindistan cevizlisinden elma pürelisine kadar birçok farklı lezzette olabilecek cheesecakeleriniz için marifetinizi perçinleyecek olan detayları bir araya getirdik. Bunları bilerek kusursuz cheesecakeler yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

Her Şey Oda Sıcaklığında

Bazı tariflerde belli bir ısının üstünde ya da altında olması gerekse de cheesecake yapımı için kullanacağınız malzemelerin hepsinin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Malzemelerin yumuşak bir kıvamda olması kolayca çırpılmalarını da sağlayacaktır.

Malzemelerin en iyi şekilde karışması tatlınızı yaparken en önemli aşamalardan birini oluşturuyor. Fakat aynı zamanda çok fazla çırpılmaması gerektiğin ötürü oda sıcaklığının altında kullanacağınız malzemeler fazla çırpmanıza neden olacağı için kıvamını tutturmakta size sorun çıkarabilir.

İyi Karıştırın, Az Çırpın

cheesecake yapımı

Çırpma konusuna da hemen değinmekte fayda var. Malzemelerin iyi karışması demek uzun süre çırpmanız anlamına gelmiyor. Bazı tarifler malzemelerin çok uzun bir süre çırpılmasını gerektiriyor olsa da cheesecake için bu durum geçerli değil.

Cheesecake’in en dikkat çekici yanlarından biri de pürüzsüz bir yüzeyi olmasıdır. Yüzeyde oluşacak çatlaklar ise istediğiniz görünümü bozacaktır. Çok fazla çırpılması yüzünden hava boşluklarının oluşması kaçınılmazdır. Bu da cheesecake’inizin yüzeyinde çatlaklar oluşmasına sebep olur. Bundan kaçınmak için malzemeler karıştığı anda çırpmayı da bırakın.

Malzemede Aza Kaçmayın

Her tarifte kullanılacak malzemeler için gereken belirli bir miktar vardır. Bu ölçüler elbette belli bir lezzet çıtasını oluşturacak oranlardan oluşur. Ancak siz yine de elinizi korkak alıştırmayın.

Malzemelerin gereken miktarda olması istediğiniz lezzeti sağlayabilmeniz için son derece önemli olsa da bazen malzemenin katacağı tat ya da aromanın gereken lezzeti sağlaması için baskın olması ya da bolca kullanılması da gerekebilir.

Cheesecake’in ana malzemesi peynirdir. Ortalama 20 cm’lik bir kalınlıkta olmasını istediğiniz tatlı için 900 gr kadar peynir lezzetin yoğun olması ve kıvamının tutması için yeterli olacaktır.   

Peynirler Hakkında Bilginiz Olsun

peynir çeşitleri

Türkiye’de cheesecake yapımı için labne peynir tercih ediliyor. Ancak başka ülkelerde farklı peynirler kullanılıyor. Bazılarını büyük marketlerden de temin edebileceğiniz bu peynirler farklı tatlarla cheesecake denemeleri yapmanızı sağlayabilir. Her zaman alternatif tarifleri bilmek de fayda vardır.

Almanya’da kullanılan Quark’tır. Bu peynir aslında daha çok kaymak tadında ve kıvamındadır. İtalya’da kullanılan Ricotta ise birçoğumuzun bildiği Lor Peyniri’dir ve Türkiye’de de bulabilmek mümkündür. Amerika’da ise Philedelphia krem peyniri kullanıyor.

Cheesecake denince akla gelen New York tarzı cheesecake’ler bu peynirle yapılıyor. Labne’nin yağ oranın düşük ve suyunun çok olması sebebiyle kullanmak istemediğinizde bu alternatifleri de kullanabilirsiniz. Bir başka seçenek ise kullanacağınız krem peynirin miktarını düşürüp bunun yerine lor peyniri kullanmak olabilir.

Yağ Oranını Dengeleyin

Yapılan araştırmalar aslında yiyeceklerde tutkun olduğumuz lezzetlerin yağ oranıyla çok yakından ilgisi olduğunu gösteriyor. Tatlı, acı ya da baharatlı olması değil, yağlı olan yiyeceklere karşı daha çok zaafımız bulunuyor. Bu da size cheesecake yapımı için yağ konusunda bir tüyo vermiş oluyor.

Cheesecake için yeterince yağ kullanmanız lezzetinin artmasını sağlayacaktır. Bu aşamada teknik olan sorun, ülkemizde bulunan labnenin yurt dışında üretilenlerden daha sulu ve daha az yağlı olmasıdır.

Bu yüzden, öncelikle, Kullanacağınız labnenin koyu kıvamda olması için suyunu iyice süzmesini sağlayın. Bunun için bir peçete yardımıyla labneyi süzgece koyabilirsiniz.

Suyu iyice süzüldükten sonra daha katı kıvamda olacak labnenizin yağ oranını arttıramazsınız. Bu yüzden de takviye yapmanız gerekecek. Yağ oranını arttırmak için krema ya da kaymak katabilirsiniz.

Ekstra Malzemelerle Destekleyin

meyveler

Cheesecake kıvamını ve lezzetini tutturmak için titiz davranmanız gereken tatlılar arasında yer alıyor. Ancak bundan zor olduğu sonucunu çıkarmayın. Aslında pratik bir tarif olmasına rağmen biraz nazik bir tatlı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yüzden de kıvamını ve lezzetini pekiştirmek için bazı ek malzemeler kullanabilirsiniz. Yoğunlaştırılmış şekerli süt bu malzemeler arasında yer alıyor. Cheesecake’inizin lezzetine katkısı fark edilir olacak. Bunun dışında ekşi kremaların bir alternatifi olarak yoğurdu tülbentten süzdürerek kullanabilirsiniz.

Kıvamına destek olması için çiğ krema da kullanabileceğiniz bir diğer malzeme oluyor. Hangi aromada yapacağınıza bağlı olarak bitter çikolata, limon kabuğu rendesi ve limon suyu, kakao ya da sulandırmamasına özen göstererek meyve püreleri kullanabilirsiniz.

Farklı Pişirme Tekniklerini Bilin

Her tarif için farklı alternatifler olabildiği gibi farklı pişirme teknikleri de vardır. Fakat bizim cheesecake yapımı için önerimiz biri “pişirmek”, diğeri de “pişirmemek” olmak üzere iki farklı yöntem oluyor.

Pişirme yönteminde fırına koyacağınız bir kâse sudan faydalanabilirsiniz. Üzerinin kızarmasını ya da çatlamasını engelleyecek olan buhar yardımıyla 1 saat kadar cheesecake’inizi pişirebilirsiniz. Pişirmemek yönteminde ise ısıya maruz kalmaz.

Cheesecake’inizin katı kıvamlı olması için toz jelatin kullanabilirsiniz. Toz jelatinin alternatifi olarak ise deniz yosunu özünden yapılan, jelatin olmayıp selüloz benzeri bir karbonhidrat olan “agar agar”ı kullanabilirsiniz.

Fırınız Sıcak, Kapağı Kapalı Olsun

fırın

Aslında yapacağınız her tatlı için geçerli olan bir püf nokta da fırını daha önceden ısıtmak. İçi ısınmış bir fırına koyduğunuz yiyeceğin her noktası aynı anda eşit derecede ısıya maruz kalacağı için dengeli bir şekilde pişirebilmeniz mümkün olur.

Bunun dışında, fırın kapağını devamlı olarak açıp kapanız da ısı dengesini bozacağı için yapılmaması gerekenler arasında bulunuyor. Ayrıca piştiğini kontrol etmek için sürekli bir bıçakla da tatlınızı delik deşik etmeyin.

Soğumaya başladığı zaman bu yarıklar çatlaklara dönüşüp görünümünü bozarak keyfinizi kaçırabilir. Tatlınızın piştiğini anlamak için kenarlarına bakın. Rengi altın sarısı olmuşsa ve hafifçe salladığınızda ortası yumuşak bir kıvamdaysa tatlınızı fırından alabilirsiniz.

Hamurunuzun Yapışmasını Önleyin

Kalıplara hamurun yapışması tadında hiçbir sorun olmayan tatlınızın görünümünü bozarak canınızı sıkabilir. Bunun önüne geçmenin en bilinen yolu kullanacağınız kalıbı yağlamaktır. Her tarafına yağ sürdüğünüz kalına hamurun yapışması söz konusu olmaz.

Bunun dışında kalıbınızın biraz dışına taşacak şekilde yağlı kağıt sererek de olası bir yapışmanın önüne geçebilirsiniz. Kalıptan çıkarırken görünümünün bozulmasını engelleyebileceğiniz bu tüyoların yanı sıra pişme esnasında oluşabilecek çatlakların da önünü almak için kalıbın yanlarını ve altını alüminyum folyo ile sarabileceğiniz aklınızda bulunsun.

Kelepçeli Kalıp Kullanın

Bir hamuru kalıptan çıkarmak görüntünün bozulmaması için en hassasiyet isteyen aşamalardan biri oluyor. Cheesecake’inizi pişirdikten sonra bu aşamada kolaylık olması için normal kalıplar yerine kelepçeli kalıp kullanabilirsiniz. Fakat yine de tatlınızı pişer pişmez kalıbından çıkarmayın.

Sadece yapışmasını önlemek maksadıyla bir bıçak ya da spatula kullanarak kalıbın kenarlarından hamuru ayırın. Bundan sona soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra kalıbın kelepçelerini açarak rahatlıkla hamuru çıkarabilirsiniz.

Artık oda sıcaklığında olan tatlınızın tadına bakmak için de biraz daha sabredin. Buzdolabına koyun ve ortalama 7 saat kadar orada bekletin. Bu aşamadan sonra kıvamı ve tadı iyice oturacak olan cheesecake’inizi servis edebilirsiniz.

Birbirinden farklı lezzetlerde cheesecake’ler yapmak için cheesecake yapımı sırasında işinize yarayacak olan bu bilgilerden faydalanabilirsiniz. İster limonlu ya da frambuazlı cheesecake isterseniz de çikolatalı ya da muzlu cheesecake yapın, bu pratik tüyolar sayesinde tatlınızın hem kıvamını hem de lezzetini profesyonel aşçılara taş çıkaracak kadar iyi bir şekilde tutturabilirsiniz.

Önceki Makale 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur? 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur?