İçeriğe atla
temel kek malzemeleri

Enfes Bir Kek Yapmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 6 Önemli Nokta

Aniden telefonunuz çaldı ve yaklaşık iki saat sonra misafirleriniz gelecek. “Eyvah, ben ne yapacağım şimdi?” diye düşünmeye başladınız. Buzdolabını açtınız ve baktınız: “Yumurta var, tereyağı var.” Üst rafa şöyle bir göz attınız. Un, kabartma tozu, kakao, şeker ve vanilya da var. O zaman hem pratik hem de lezzetli bir kek pişirmeye ne dersiniz?

temel kek malzemeleri

Kek pişirmek aslında çok da zahmetli bir iş değil. Ama bazı ufak tefek noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yazımızda size, leziz mi leziz bir kek pişirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken püf noktalarını anlatıyor olacağız. Siz yaptığınız şahesere hayran kalırken ansızın çıkagelen misafirleriniz ise parmaklarını yiyecek. Hazır mısınız? Haydi başlayalım.

kek

Enfes Bir Kek Pişirmenin 6 Altın Kuralı

  İlk olarak dikkat etmeniz gereken, kek pişirirken kullanacağınız malzemelerin tümünün oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Yumurta ve tereyağ gibi buzdolabında muhafaza ettiğiniz malzemeleri en az bir yarım saat kadar önce dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına gelmelerini sağlayın.
  • Kullanacağınız malzemelerin son kullanma tarihlerini kontrol edin. Un veya kabartma tozu gibi malzemeler çok kolay bozulmadıkları için uzun süre muhafaza edilirler. Bu yüzden dolapta uzun zaman önce alıp hiç kullanmadığınız bir paket kabartma tozu ya da vanilya olabilir. Aman dikkat! Sağlık her şeyden önce gelir. En ufak bir bozulma belirtisi bile sizi hasta etmeye yetebilir.
  • “İyice çırpmak” kek yapmanın en önemli püf noktalarından biridir. Karıştırma kabına yumurtaları kırın ve iyice çırpın. Daha sonra üzerine şekeri ekleyin. Özellikle şeker ve yumurta ikilisini bol bol çırpmanız gerek. Ne kadar çok çırparsanız o kadar homojen bir karışım elde edersiniz ve kekiniz o kadar güzel kabarır. Daha sonra yağ ve diğer tüm malzemeyi sırasıyla ekleyip bolca karıştırmayı ihmal etmeyin. 
  • Unu, yavaş yavaş ekleyin. Sıra, kek karışımına un eklemeye geldi. Eklemeniz gereken un miktarı, kullandığınız sıvı malzemelerin miktarına göre değişliklik gösterebilir. Bu yüzden elinizde tarif olsa bile unu azar azar ekleyip karıştırın ve her seferinde kıvamını kontrol edin. Karıştırırken unu fazla kaçırdığınızı fark etmeyebilirsiniz. Piştikten sonra sert ve yenmesi zor bir kek elde etmek istemiyorsanız, un miktarına dikkat edin.
  • Toz malzemeleri mutlaka elekten geçirin. Dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli nokta da bu. Uzun zaman dolapta beklemiş toz malzemeler, topaklanmış olabilir ve topaklanmış malzemeyi karışıma yedirmek çok zahmetlidir. Bu yüzden tüm toz malzemeyi elekten geçirip kek karışımına ekleyin. 
  • Kek kalıbını yağlayın ve üzerine biraz un ya da şeker serpin. Kekin kalıba yapışıp kalmasını istemiyorsanız kalıbı yağlamanız gerektiğini zaten biliyorsunuzdur. Ancak bu yağlanmış kalıba az miktarda un ya da şeker serpiştirdiğiniz zaman kekin hiçbir şekilde yapışmadığını göreceksiniz.

Liva Pasta

Peki, sizin bildiğiniz sırlar neler?

Önceki Makale 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur? 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur?