İçeriğe atla
bir masanın üzerinde duran bir fincan Türk kahvesi ve bir tabak midye tatlısı tarifi

Midye Tatlısı Tarifi İle Bayram Sofralarına Lezzet Katın!

Midye tatlısı tarifi, çıtır çıtır lezzetiyle hem Ramazanın hem de bayram sofralarının en çok tercih edilen şerbetli tatlıları arasından biri olarak ön plana çıkıyor. Yalnızca lezzetiyle değil midyeye benzer görünümü ile de fark yaratan midye tatlısı, 7’den 70’e deneyen herkesin beğenisini topluyor.

Yapımı pratik olsa da gerçek lezzetini yakalamanın pek de kolay olmadığı midye tatlısını evde hazırlayacaklar için Ankara’nın en sevilen pastanelerinden Liva’nın tecrübeli ustalarının bu lezzetli tatlıya dair bilinmesi gereken tüm lezzet sırlarını sizler için bir araya getiriyoruz.

Midye tatlısı nasıl yapılır sorusunu merak ediyorsanız içeriğimizi sonuna kadar okuyarak işinize yarayacak tüm ayrıntıları öğrenebilir; Ramazan ayında ya da bayramda mutfağınızda bu nefis tatlıya yer verebilirsiniz.

Öte yandan Ramazan ayı boyunca sofralarınızı birbirinden kaliteli lezzetlerle taçlandırmak isterseniz Liva ustaları tarafından özenle hazırlanan Ramazan tatlılarına da göz atmanızı tavsiye ederiz!

Kıyır Kıyır Midye Tatlısı Tarifi

Birbirinden lezzetli tatlıları ile ünlü olan Türk mutfağında, dikkat çeken en özel tatlardan bir tanesi de midye tatlısı. Önce görenlerin sonra tadına bakanların hayran olacağı midye tatlısı tarifi için ihtiyacınız olan malzemeleri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün.

Hamuru İçin:

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • Birer çay bardağı sıvı yağ, yoğurt ve süt
  • Yeteri kadar un

İç Harcı İçin:

  • Yarım su bardağı Hindistan cevizi
  • 2 su bardağı ceviz
  • 1 kase nişasta
  • Kaymak

Şerbeti İçin:

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Limon suyu

Üzeri İçin:

  • 100 g tereyağı ya da 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 250-300 g tereyağı

Adım Adım Midye Tatlısı Nasıl Yapılır?

bir tabağın içerisinde duran iki tane midye tatlısı ve bir çay bardağı çay

Malzemeleri hazırladığınıza göre sıra geldi mutfaktaki maharetlerinizi konuşturmaya! İşte midye tatlısı tarifi için uygulamanız gereken 9 adım!

1. Adım: Tıpkı soğuk baklava, baklava ve diğer şerbetli tatlı tariflerinde olduğu gibi öncelikle tatlının hamurunu hazırlamanız gerekiyor. Bunun için ilk olarak hamur için ihtiyacınız olan malzemeleri hamuru yoğuracağınız kabın içerisine koyun, ardından ellerinize yapışmayan kıvamda bir hamur elde edene dek yoğurun ve  kabın içine yavaş yavaş un ilave edin.

Daha sonra hamuru daha kolay açabilmek adına üzerini temiz ve nemli bir bez ile örtün ve oda sıcaklığında yarım saat boyunca dinlendirin.

2. Adım: Elde ettiğiniz hamuru yoğurduktan sonra tezgahın üzerinde yuvarlayarak 12 adet beze hazırlayın. Sonra da tezgaha bir miktar nişasta serperek oklava yardımıyla hamurları olabildiğince ince ve eşit ölçülerde açın.

3. Adım: Bu aşamada, ilk açtığınız hamurun üzerine bol miktarda nişasta serperek diğer hamurları bu hamurun üzerine yerleştirin. Sonrasında bir miktar daha nişasta serpin ve hamur parçalarını tek bir rulo şekline getirecek biçimde sarın.

4. Adım: Rulo haline getirdiğiniz hamuru ince ince kesin ve kestiğiniz parçaların uçlarına parmağınızla yavaşça bastırarak genişletin. Elde ettiğiniz her bir parçanın çay tabağı büyüklüğünde olması gerekiyor.

5. Adım: Sonrasında hamur parçalarının üzerine, hazırlamış olduğunuz iç harcı ekleyerek üzerini kapatın. Bu aşamada hamurların görünümünün midye formunda olması gerekiyor.

6. Adım: Hazırladığınız hamurları fırın tepsisinin içerisine yerleştirin ve üzerine dökmek için erittiğiniz tereyağını ya da sıvı yağı hamurların üzerinde gezdirin.

7. Adım: Midye tatlısını daha önce 180 dereceye ayarlamış olduğunuz fırında üzeri kızarana dek pişirin.

8. Adım: Tatlınız fırında pişerken şerbeti hazırlamak üzere şeker ve suyu tencerenin içerisine koyarak karıştırın ve kaynatın. Yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika sonra şerbet kaynamaya başlayacaktır. Sonrasında üzerine 5-6 damla limon suyu ilave ederek 10 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın; şerbetin soğumasını bekleyin.

9. Adım: Midye tatlısı tarifi için son olarak midye tatlısı fırından çıktıktan sonra ve şerbeti soğuduğunda tatlının üzerinde gezdirin. Dilerseniz üzerine Antep fıstığı serpebilirsiniz. Hazırladığınız midye tatlısını oda sıcaklığında bir saat boyunca dinlendirdikten sonra kaymağı ile birlikte servis etmek üzere hazırlayabilirsiniz. İşte bu kadar, afiyet olsun!

Midye Tatlısı Püf Noktaları Nelerdir?

Midye tatlısı tarifi olabilecek nitelikte güveçte midye tatlısı

Midye tatlısı nasıl yapılır sorusunun yanıtına artık tüm ayrıntıları ile hakimsiniz. Fakat gördüğünüz gibi yapımı son derece pratik görünse de midye tatlısının hem görsel anlamda hem de lezzet olarak hakkını verebilmek, bunun yanı sıra deneyenlerin beğenisini toplayabilmek adına birkaç kritik noktayı göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Elbette bu konuda da Liva’nın tecrübeli ustaları imdadınıza yetişerek nefis bir bayram tatlısı hazırlamanız konusunda sizlere önayak oluyor!

Midye tatlısı tarifi ile ilgili ilk dikkat edilmesi gereken, diğer tatlı tariflerde olduğu gibi tarif hazırlarken kullanacağınız malzemelerin sıcaklığı. Tatlı yapımında kullandığınız malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olması gerekiyor.

Hamuru daha kolay açabilmek adına yoğururken yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmeye özen göstermeniz işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Bunun için hamuru hazırladığınız kabın içerisine yavaş yavaş un ekleyebilirsiniz.

Hamurun kolay açılması için dikkate alabileceğiniz bir diğer nokta ise yoğurduktan sonra bir süre dinlendirmek. Böylece hamuru açmak çok daha kolay olacak ve hamur istediğiniz gibi şekil alacaktır.

Midye tatlısı tarifini sizin için çok daha pratik bir hale getirecek bir diğer teknik de hamura iç harcı ekledikten sonra şekil verme aşamasında hamurun uçlarına az miktarda su sürmek. Bu sayede hem hamurun alt ve üst kısımları birbirine daha kolay yapışır hem de pişirilme esnasında açılmaz.

Öte yandan daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi midye tatlısı yalnızca lezzetiyle değil görünümü ile de kalpleri fetheden şerbetli tatlı çeşitleri arasında yer alıyor. Bu nedenle birebir midye formunda bir görünüm elde etmek için hamura şekil verdikten sonra, üzerine yağ dökerken ve tepsiye dizerken çok dikkatli hareket etmelisiniz.

Ayrıca şerbeti tıpkı soğuk baklava tarifinde olduğu gibi şerbet soğuduktan sonra ve tatlı henüz sıcakken dökmüş olmanız gerekiyor.

Midye tatlısı tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler hangileridir, midye tatlısı nasıl yapılır ve bu enfes tatlının yapımında dikkat edilmesi gereken temel noktalar nelerdir gibi sorularınızı ayrıntılı olarak yanıtladık. Sözünü etmiş olduğumuz noktaları göz önünde bulundurarak enfes bir midye tatlısı hazırlayabilir ve sevdiklerinizin beğenisine sunabilirsiniz.

Öte yandan Ramazanda midye tatlısı yapmak istediğinizde ihtiyacınız olan malzemeleri bulmakta zorlanabilir ya da kendinizde tatlı hazırlayacak enerjiyi bulamayabilirsiniz. Böyle anlarda fıstıklı kaymaklı midye tatlısı siparişiniz için Liva mutfağına güvenebilir, siparişlerinizi tek tıkla oluşturabilirsiniz.

Ramazan sofralarının popüler tatlılarından bir tanesi de soğuk baklava. Soğuk baklavanın nasıl yapıldığını öğrenmek için Soğuk Baklava Nedir? başlıklı içeriğimize göz atabilir, diğer blog içeriklerimizi okumak için de Lova Blog’u ziyaret edebilirsiniz.

Önceki Makale Yılbaşı Atıştırmalıkları ile Sofralara Lezzet Katın! Yılbaşı Atıştırmalıkları ile Sofralara Lezzet Katın!