İçeriğe atla
Harika Bir Muffin İçin İpuçları ve Muffin Çeşitleri

Harika Bir Muffin İçin İpuçları ve Muffin Çeşitleri

Batı kültüründen mutfağımıza gelen ve muffinler hem şirin görünümleriyle hem de lezzetleri ile çok seviliyor. Minik şekilleriyle muffinler kafe, restoran ve misafir ikramlarının vazgeçilmezi oldular. Bu yazımızda muffinler, muffin yapımı ile ilgili ipuçları ve muffin çeşitleri hakkında bilgiler paylaşacağız.

Muffin Nedir?

muffin nedir

Öncelikle muffin nedir, bunu açıklayalım. Çünkü muffinler genellikle kek ile karıştırılır ve insanlar arasında küçük kekler olarak bilinir. Fakat bu algı yanlış bir şekilde oluşmuştur. 

Muffin nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevap, aslında 'ekmek'tir. Evet yanlış değil, muffinler aslında bir çeşit ekmektir. Fakat genellikle kek gibi yapıldığı için yanlış bir şekilde kek ve cupcake ile karıştırılır. Muffin, kökeni Amerika olan bir hamur işi çeşididir.

Muffin ve kek birbirlerinden birkaç noktada ayrılırlar. Kekler genellikle daha şekerli olur ve muffin, kek gibi homojen olması gereken bir hamur işi değildir. Kekin iç yapısı homojen yapıda, eşit boyutlarda ve eşit şekilde dağılmış küçük kabarcıklardan oluşur fakat muffin öyle değildir.

Muffin'in iç yapısı kek gibi eşit boyutlu kabarcıklardan oluşmaz ve homojen değildir. Ek olarak, muffin daha yoğun bir yapıdadır ve daha az tatlıdır. Kek gibi fazla şekerli değildir. Muffin tarifi 19. yüzyılda Amerika'da yemek kitaplarına girmiştir ve yaygınlaşmıştır.

Çoğunlukla yanında aromalı kahve ile kahvaltılarda çok tüketilen bir hamur çeşididir. Muffin'in damla çikolatalı, meyveli ve muzlu gibi tatlı çeşitlerinin olmasının yanında, mısır unlu, peynirli gibi tuzlu çeşitleri de vardır.

Kek ile muffin'in tariflerinde malzemeler aynı olsa bile, malzemelerin miktarları değişkenlik gösterir. Kekte şeker oranı fazladır, muffin'de ise yumurta oranı azken tıpkı ekmekteki gibi mayalanmaya yardımcı olan kabartma tozu, karbonat veya yoğurt gibi malzemeler fazladır.

Ayrıca, keke kıyasla muffinde sıvı malzeme oranı da daha azdır. Muffin yaparken fazla çırpmak iyi değildir. Malzemelerin birbiri ile karıştığı an çırpmayı bırakmak gereklidir.

Fazla karıştırma nedeniyle un içindeki gluten dışarı çıkar ve bu gluten hamura esneklik kazandırır. Kabarmaya yardımcı olan gazlar, hamurun içinde sıkışır ve sonuç olarak hamur esneyerek içinde büyük boşluklar oluşur.

Bazen keklerin içinde büyük boşluklar oluşmasının sebebi budur. Yani, hamurunuzun kabarmasına yarayacak olan gaz içerde sıkışıp kalırsa muffininiz kabarmaz. Muffin homojen bir karışım olmadığı için pişerken genellikle şekilsiz olarak kabarır.

muffin-meyveli

Muffin Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları

Muffin'in yapımı genellikle kek ile karıştırılır ve kek yapar gibi muffin yapılır. Fakat ortaya çıkan şey muffin değil sadece küçük keklerdir. Muffin'in daha yoğun bir yapısı vardır. Güzel bir muffin yapmak için aşağıda sıraladığımız ipuçlarına bakmayı unutmayın.

Katı ve Sıvı Malzemeleri Ayırın

Malzemelerin aşırı karışmış olmasını önlemek için önce sıvı malzemeleri bir kapta, kuru malzemeleri başka bir kapta karıştırın. Kuru malzemeleri kendi içinde iyice karıştırdıktan sonra sıvı malzemeler ile kuru olanları dikkatlice karıştırın, sonra birbirleri ile içiçe geçmesi için karışımı kabaca birkaç kez karıştırın.

Hamuru Fazla Karıştırmayın

Muffin yapımında en önemli kural hamurun aşırı karıştırılmamasıdır. Bunun yerine, asıl yapılmak istenen maddelerin sadece ıslanmasını sağlamaktır. Pürüzsüz ve pütürlü görüntü kaybolana kadar muffin hamurunu karıştırmaktan kaçınmalısınız. Hamurunuz için nihai karışımın topaklı, kalın ve unlu olması gerekmektedir.

Hamur Miktarını İyi Ayarlayın

Hamuru hazırladıktan sonra pişirme aşamasına geçtiğinizde, muffinlerrin fazla şekilsiz olmaması için hamur koyarken kalıbı fazla doldurmayın. Koyacağınız hamur miktarı kalıbınızın 3/4'ü kadar olmalıdır.

Yani üzerinde bir miktar boşluk kalmalıdır ki, muffin pişerken kalıbın şekline göre kabarsın. Muffinleri pişirirken ayrı ayrı yapılmış küçük kağıt yada silikon olan kek kalıplarıda kullanabilirsiniz, muffin tepsisi olarak geçen her bir muffin için ayrı boşluk bulunan kalıplardan da tercih edebilirsiniz.

Muffin yapma ipuçları

Kalıbı Boş Bırakmayın

Hamurunuz az geldiğinde kalıbın boş kalan bölümlerini doldurmak için hamur miktarından kısmayın. Boş kalan bölmeleri az miktarda su ile doldurun. Buharlaşan su muffinlerin daha eşit pişmesini sağlayacaktır ve tepsinin iç yüzeyinin de yanmasını önleyecektir.

Pişirme Süresi

Eğer muffinleri fırından çok çabuk çıkartırsanız, muffinin merkezi yapışkan kalır ve pişmemiş kalırlar. Ya da birkaç dakika fazla pişirin; bu kez de nemli ve kabarık olan muffinleriniz kuruma riskini taşırlar.

Bunu önlemek için pişmelerine yakın bir kürdan yardımı ile kontrol edebilirsiniz. Fırınınıza göre pişme süresininin ne kadar olduğunu belirleyin. Diğer denemelerinizde size yardımcı olacaktır.

Soğumalarına İzin Verin

Muffinleri fırından çıkardıktan sonra metal tepsiden çıkarmak için birkaç dakika dinlenmelerine ve soğumalarına izin verin. Kekleri fırından çıkardıktan sonra soğumalarını beklemek için kalıptan çıkarmadan önce bir kaç dakika bekletmelerine izin verin.

Bu, kâğıt astarında olmayan muffinler için özellikle önemlidir çünkü onları kalıba yapışarak parçalanmaktan kurtaracaktır. Muffin yaparken verdiğimiz ipuçlarını uygularsanız daha iyi bir muffin sonucu elde edebilirsiniz.

En Popüler Muffin Çeşitleri

Muffin yapmak için istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz. Hayal gücünüz ve damak zevkinize göre kendinize göre tarifler geliştirebilirsiniz. İster meyve ile ister çikolata, isterseniz peynir çeşitleri ile harika lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Kakaolu Muffin Çeşitleri

kakaolu muffin çeşitleri

Muffinlerin kakaolu çeşitleri herkes tarafından en çok sevilen çeşittir. Kakaolu muffinleri yapmak için gerçek çikolataları eritin ve daha yoğun, karşı koyulmaz bir çikolata tadı elde edin.

Parça çikolataları tereyağ ile ettikten sonra hamurunuza ekleyin ve daha lezzetli muffinleriniz olsun. Bol çikolatalı olması için tekrar çikolata parçaları eklediğiniz kakaolu muffinleri yememek için kendinizi durduramayacaksınız.

Muzlu Muffin

Muzlu muffin

Muzlu muffin çeşitleri pişerken mutfağı saran harika kokusuyla çoçukların en sevdiği çeşitlerdir. Çocukların yanı sıra büyüklerinde dayanamadıkları lezzetlerden birisi.

Muzlu muffin yapmak için normal malzemeler içine ezilmiş muz ve iki kaşık vanilya ekleyin. Muffinlerin üzerine birkaç parça damla çikolata eklerseniz yeme de yanında yat dedikleri cinsten mükemmel muffinleriniz olur.

Sarımsaklı Peynirli Muffin

Peynirli muffin

Bu muffinler sarımsaklı ekmek sevenlerin favorisi olacak türden. Harika bir tuzlu muffin çeşididir. Misafirlerinize, çocuklarınıza veya akşam kendinize yapmak için şahane bir seçim.

Pişerken etrafı saran kokuya karşı sabırsızlanıp hemen tadına bakmak isteyeceğiniz türden. Bu muffinlerin hamuru daha çok çörek hamuru gibi olur. Tadı ile çörekle yarışabilmesinin yanı sıra sunumu ile de daha şık durur ve göz doldurucudur.

Muffinleri dizerken bir parça hamur koyup arasına dilim peynir ekleyin ve tekrra hamurla kapatıp fırına verin. Piştikten sonra arasından süzülen peyniri ile herkesin ağzını sulandıracak.

Ispanaklı Peynirli Muffin

ıspanaklı muffin

Muffin yiyorum bari sebzeli ve sağlıklı olsun diyorsanız mutlaka ıspanaklı peynirli çeşidini deneyin. Ispanakları robottan biraz geçirip hamurun içine ekleyin ve yanına en sevdiğiniz peynirden de katınca, ortaya harika bir muffin çıkacak.

Kullandığınız unu tam buğday unu kullanırsanız, akşam ekmek yerine bu enfes ıspanaklı muffinlerden gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Glutensiz Muffin Çeşitleri

glutensiz muffin çeşitleri

Glutensiz hamur işleri sağlık nedeniyle gluten tüketemeyenler veya beslenme tarzı olarak gluten tüketmek istemeyenler için çok iyi bir alternatif.

Glutensiz muffin yapmak içinde hazır olarak satılan glutensiz unları kullanabilirsiniz. Ya da alternatif olarak fıstık ezmesi, yoğurt, muz ve yumurta ile yapabilirsiniz.

Yaban Mersinli Muffin

meyveli muffin çeşitleri

Meyve sevenler için en güzel seçenek meyveli muffinler. Muffin'e yaban mersininin çok yakıştığını söyleyebiliriz. Fakat siz kendi damak zevkinize göre sevdiğiniz diğer meyveleri de kullanabilirsiniz.

Frambuaz ile yaptığınız muffin'de eminizMeyve parçalarının ağza gelmesini istiyorsanız çok küçük parçalara ayırmayın büyük parçalar halinde ekleyin ki daha lezzetli ve meyve tadı daha yoğun olsun.

Önceki Makale 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur? 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur?