İçeriğe atla
Organik Bal Çeşitleri ve Kestane Balının Faydaları

Organik Bal Çeşitleri ve Kestane Balının Faydaları

    Her besinin olduğu gibi, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan balın da organik tüketilmesi önemli sağlık faydaları sağlamaktadır. Bu organik bal çeşitlerinden biri olan kestane balı, son yıllarda besleyici yönü ile diğer bal çeşitleri arasından sıyrılmış ve popülerleşmiştir. Gelin önce bu bal çeşitlerine daha sonra ise kestane balının yaygınlaşmasının anahtarı olan sağlık faydalarına bir göz atalım.

1. Çiçek Balı

Çiçek balı, üretim ve tüketimi en yaygın olan bal çeşitleri arasındadır. Bitki örtüsünde herhangi bir bitkinin ağır basmadığı yani farklı türlerde bitkilerin yetiştiği yerlerden elde edilir. Organik ballar içinde uygun fiyatıyla en çok tercih edilen bal çeşididir.

2. Çam Balı

Organik bal çeşitleri içinde çiçek balı ile birlikte en yaygın olanlardan biri olan çam balı, çoğunlukla Ege Bölgesi’nde yer alan sarıçamlardan elde edilir. Arılar bu balı çiçek polenlerinden değil, sarıçamların salgıladıkları bir tür salgı ile üretirler. Bu bal çeşidi sadece Türkiye ve Yunanistan’da bulunur.

3. Narenciye Balı

Narenciye balı, bal çeşitleri arasında tat açısından öne çıkan organik ballardan biridir. Genel olarak narenciye olarak adlandırılan portakal, limon ve mandalina ağaçlarının çiçeklerinden elde edilir. Bu nedenle de en çok Akdeniz Bölgesi’nde üretilir. Narenciye çiçeklerinin tadını ve kokusunu hissetmeye olanak verir. Şeker açısından tatlı bir bal türüdür.

4. Ayçiçek Balı

Bir diğer organik bal çeşidi olan Ayçiçek balı, Ayçiçek yetiştiriciliğinin olduğu bölgelerden elde edilen bala verilen isimdir. Genellikle Ayçiçek tarlalarının yaygın olduğu Trakya Bölgesi’nden elde edilir. Altın sarısı renginde olan bu balın kendine has bir tadı vardır. Bal çeşitleri içinde en ucuz ve en kolay elde edilebilir olanıdır.

Oragnik Bal

5. Ihlamur Balı

Bu bal, genellikle ıhlamur ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nden elde edilir. Özellikle Rize, Artvin, Yalova gibi şehirlerde üretilir. Bal çeşitleri arasında kıvamı yoğun olan bir organik bal çeşididir.

6. Lavanta Balı

Lavanta balı, bal çeşitleri içinde değerli bir yere sahiptir. Sadece lavanta çiçeklerinin yetiştiği Isparta ve Burdur’dan elde edilir. Kendine özgü koku ve aroması ile öne çıkan bir diğer bal türüdür.

7. Kekik Balı

Bal çeşitleri içinde tat açısından öne çıkan bir başka organik bal ise kekik balıdır. Bu bal çeşidinin üretimi kekiklerin yetiştiği yüksek yağlarda yapılmaktadır. Genel olarak rakımın yüksek olduğu Kastamonu, Amasya, Ankara, Trabzon vb. şehirlerden elde edilir. Altın sarısı bir renge sahip olan kekik balı, son derece faydalıdır. Özellikle bronşit, öksürük, soğuk algınlığı olanlara ve mide rahatsızlıklarına önerilir.

8. Kestane Balı

Kekik balı gibi oldukça faydalı olan bir başka organik bal çeşididir. Bal çeşitleri içinde sağlık yararları ile öne çıkar. Antiseptik özelliği vardır. Genel olarak İstanbul, Sinop, Bursa vb. sahil kesimlerinde yer alan kestane ağaçlarından üretilir. Koyu kahve bir renge, hafif acı bir tada ve kendine has bir aromaya sahiptir.

 

Organik Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

  1. Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir.
  2. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur. Früktoz miktarı fazla olduğu için vücuda enerji sağlayarak fiziksel yorgunluğu azaltıcı etkiye sahiptir.
  3. İçerdiği yüksek miktarda antioksidan ile yaşlanmayı geciktiren bir besin maddesidir. Serbest radikalleri kontrol altına alarak kişiyi yaşlanma etkileri karşısında korumaya alır.
  4. Daha önce de bahsedildiği gibi, organik kestane balı antiseptik bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla akne ve sivilce görülen sorunlu ciltler için önerilmektedir. Pürüzsüz bir cilde sahip olmada etkili bir besindir.
  5. Antiseptik özelliğinin öne çıktığı bir diğer rahatsızlık ise bademcik iltihaplarıdır. Kestane balının bu türden iltihaplara iyi geldiği bilinmektedir.
  6. Prostat rahatsızlıklarına, varisli ciltlere, felç ve sinir hastalıklarına ve kansızlığa iyi gelir. Ayrıca iştah açıcı bir özelliğe de sahiptir.
  7. Kekik balı gibi solunum yolları hastalıklarını hafifletmek için birebirdir. Bronşit, astım ve nefes darlığına iyi gelir.

Görüldüğü gibi kestane balı, son derece yararlı bir besindir. Organik olması, sağlık yararlarının etkisini daha da artırmaktadır. Bu yüzden kestane balını organik olarak tüketmenizi tavsiye ederiz. Diğer taraftan bal gibi besin maddelerinin organik olup olmadığı konusunda güvence bulmak zor olabilir. Bu yüzden organik bal çeşitlerini güvendiğiniz işletmelerden almalısınız. Dilerseniz organik kestane balınızı www.livapastacilik.com üzerinden Liva güvencesiyle sipariş verebilirsiniz.

Önceki Makale Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri