+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Kış aylarının vazgeçilmez içeceği salep nasıl yapılır, leziz bir salep hazırlamanın püf noktaları nelerdir, salebin besin değerleri gibi çok merak edilen noktaları bugünkü içeriğimizde aydınlatmaya çalışacağız.
Salep yaparken daima kıvamlı ve tadına doyum olmayacak bir içecek elde etmeniz için en güzel salep tarifimizi vereceğiz. Salep, geleneksel Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olmakla birlikte farklı coğrafyalarda da beğeniyle tüketilen içeceklerden biridir.
Kırık beyaz bir renge sahip olan salep, genellikle muhteşem bir kokuya sahip olan tarçın bitkisinin öğütülmüş ve toz haline getirilmiş hali ile birlikte servis edilir. Salebi bu kadar muhteşem yapan detay ise içeriğinde bulunan nişasta benzeri glikomannan adlı maddedir.
Bu madde süt ile buluştuğunda yoğunlaşmaya başlar ve salep içeceğinde o aşina olduğumuz kıvamı yakalamamızı sağlar. İştahlar kabardıysa artık dilerseniz salep nasıl yapılır sorusuna birlikte yanıt bulmaya çalışalım.
Salep, sıklıkla evde değil kafe ve restoranlarda tüketilen bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. Bunda hiç şüphesiz ki yapımı konusunda yeterli seviyede bilinçli olunmaması önemli bir etken.
Fakat “evde aynı tadı nasıl yakalarım?” gibi bir soruya yer bırakmayacak bir tarifle dışarıdaki salep lezzetini evinizde yakalamanızın mümkün olacağını söylersek, ne dersiniz?
Liva ustalarının maharetli ellerinden çıkan salep tarifi ile siz de benzersiz salep lezzetini mutfağınıza getirebileceksiniz. İşte ailenizle birlikte keyifle tüketebileceğiniz sağlık deposu salep için ihtiyacınız olacak malzemeler ve tarifin detayları...
1 litre süt
1 tatlı kaşığı saf toz salep
1 yemek kaşığı toz şeker
İsteğe göre 1 paket vanilya ve 1 adet çubuk tarçın
Üzeri için toz tarçın
1. Adım: Leziz mi leziz bir salep hazırlamak için ilk olarak toz şeker ile toz salebi bir kap içerisinde iyice özdeşleşene kadar karıştırın.
2. Adım: Ardından bir tencereye aktardığınız sütünüzü kısık ateşte kaynamaya bırakın.
3. Adım: İlk adımda hazırlamış olduğunuz toz salep karışımını kaynayan süte azar azar ekleyerek çırpma teli aracılığı ile sürekli olarak karıştırın. Devamlı karıştırmanız, salebin süt içerisinde topaklanmasını önleyeceğinden son derece önemlidir.
4. Adım: Süte eklediğiniz salep karışımınızın tencerenin dibine çökmemesi ve kesilmemesi için karıştırmaya devam edin.
5. Adım: Salep kıvam almaya başladığında eşsiz kokusu da etrafınızı saracaktır. Salebin üzerinde köpük oluşmaya başladığında ise içeceğinizin ideal kıvama geldiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
6.Adım: Hazırladığınız salep içeceğini fincanlara eşit olarak paylaştırarak servise hazır hale getirebilirsiniz.
Dilerseniz yaygın olarak tercih edildiği gibi salebin üzerine toz tarçın serperek tadına tat katabilirsiniz. Üstelik tarçının kan şekerini dengeleyici ve güçlü bir antioksidan deposu olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda bu şekilde servis etmenin çok daha sağlıklı olacağını öngörebilmek mümkün.
Salep nasıl yapılır öğrendiğinize göre artık mükemmel bir salep yapmak için dikkat etmenizde fayda olacak noktalara da değinebiliriz. Öncelikle toz salebin tazeliği, içeceğinizin lezzetini etkileyen en önemli faktörlerden. Bu nedenle salep yapmaya karar verdiğinizde az miktarda satın alıp bitirmenizi ve bir sonraki sefer yeniden almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca orijinal salep, bir miktar pahalı olduğundan piyasada orijinali ile ilgisi bulunmayan birçok ürün bulabilmeniz söz konusu. Dolayısıyla salep alacağınız satış kanalının güvenilir olduğundan emin olmanızda yarar var.
Salebin kıvamının tam kararında olduğunu anlamak için muhallebi kıvamını baz alabilirsiniz. Diğer yandan, daha önce de belirttiğimiz gibi salep karışımını kaynayan sütün içine birden döktüğünüz takdirde salepte topaklanma sorunu yaşamanız muhtemel. Bu nedenle salep karışımını süte eklerken mutlaka azar azar eklemeli ve sütü sürekli olarak karıştırmalısınız.
Eğer çok fazla şeker tüketme taraftarı değilseniz, salep tarifi için şeker yerine çubuk tarçın kullanarak da içeceğinizi tatlandırabilmeniz mümkün. Süt kaynadıktan hemen sonra ocağın altını kapatıp vanilyayı ekleyerek de hoş bir aroma elde edebilirsiniz.
Hatta vanilya yerine başka aromalar da denemek isterseniz kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süte az miktarda portakal kabuğu, limon kabuğu veya damla sakızı gibi çeşitli aromalar ekleyebileceğinizi de söyleyebiliriz. Bu gibi karışımlar yoluyla hem içeceğinizin besin değerini artırabilir hem de farklı aromalar deneme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Öte yandan salebinizi servis etmeden önce dekore edebileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim. Süslemelerinizi krokan kullanarak veya toz tarçın ile yapabilir, böylece görsel bir şölen yaratarak hem damaklara hem de gözlere hitap eden bir lezzet hazırlayabilirsiniz.
Salep nasıl yapılır, salep tarifi püf noktaları nelerdir sorularının yanıtlarını biliyorsunuz. Peki salep içeriğinde bulunan maddeleri ve salebin besin değeri hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
Bu anlamda salebin hem kalori hem de içeriği bakımından oldukça sağlıklı bir içecek olduğunu iddia etmek mümkün. Özellikle kalsiyum ve potasyum açısından oldukça yüksek bir değere sahip olan salebin buna ek olarak vücudumuz için önemli vitaminlerden olan A ve C vitaminlerini barındırdığını da söyleyebiliriz.
Yapısında demir de bulunan bu içecek ayrıca lifli bir yapıya sahip olduğundan iştah kontrolü de sağlayabilmektedir. Ayrıca 100 gram salep içeceğinin sadece 94 kalori olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Bu yönüyle kalori hesabı yapanların da gönül rahatlığıyla tüketebileceği salebin bağışıklığı güçlendirme etkisi de bulunmaktadır.
Süt içeren bir içecek olan salebin yanı sıra diğer sütlü tatlılar hakkında bilgi sahibi olmak için Az Bilinen Püf Noktaları ile En Güzel Sütlü Tatlılar başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. Eğer söz konusu enfes sütlü tatlıları bir an önce tatmak isterseniz buraya tıklayıp Liva lezzetlerinden sipariş edebilirsiniz.
Salebin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden söz etmiştik. Özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığına yakalanmamak için salep tüketimini tavsiye ederiz.
Ayrıca öksürüğü yumuşatıp solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği için boğaz tahrişlerini azaltmak ve solunum yolunu rahatlatmak için de salep içeceğine başvurabilirsiniz.
Üstelik salep, içerdiği kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirmeye ve enerji vererek kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olacaktır. Salebin gücüne güç katmak için ise zencefil tercih edebilirsiniz. Salep hazırlarken zencefil kullandığınızda bu içeceğin yorgunluğunuzu alacağını ve sinir sisteminizi rahatlatmaya yardımcı olacağını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Buna benzer şekilde hazmı kolaylaştıran salep, mideyi de rahatlatmaktadır. Eğer sindirim sorunlarınız varsa, salep içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Tüm bu bilgiler doğrultusunda, halihazırda kolay bir şekilde sindirilebilen salep içeceğinin gayet sağlıklı bir içecek alternatifi olduğunu iddia etmek hiç de yanlış olmayacaktır.
Ancak farklı sağlıklı içecek alternatifleri için ise Denemeniz Gereken Sağlıklı Detoks Suyu Tarifleri! başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.