+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Dökme fondan hamur işleri ve şekerlemeleri kaplama veya dolgu ile süslemek için kullanılan kremalı bir şekerlemedir. Şeker, su, jelatin ve gliserin ile elde edilir. Yumuşak bir kıvam alıncaya kadar pişirilir ve soğutulur. Kremsi bir kıvama gelene kadar soğutulur ve karıştırılır. Farklı bir tat elde etmek i.in limon veya vanilya gibi aromalar eklenebilir. Farklı renkler elde etmek için karışıma gıda boyası koyulabilir.
Dövme fondan krema veya dökme fondan ile aynı malzeme olmayan ve pettinice adı verilen fondan genellikle düğün pastalarının yapımında kullanılmaktadır. Düğün pastalarında kullanılan kremaların genelinde alerjik içerikler olduğundan dolayı fondan kullanımı bir anda yaygınlaşmıştır. Dövme fondan yapımında sadece toz şeker ve marshmallow kullanılabilir. Ticari olarak satışı yapılan ve uzun süre dayanıklılığını koruyan fondan ise farklı formülasyona sahiptir. Şeker, selüloz sakızı ve su bileşiminden yapılan bu ticari fondan günümüzde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Şeker hamuru yakıştırdığınız tüm hamur işi tatlılarda kullanabileceğiniz bir süsleme malzemesidir. Özellikle pastalarda kullanılan yöntem butik pastacılık ve kişiye özel pasta tasarımlarda çok sık tercih edilmektedir. Pasta üzerinde pürüzsüz bir yüzey oluşmasını sağlayan ve süsleme için eklenen her malzemenin ihtişamlı gözükmesini sağlayan şeker hamuru ayrıca kolay şekillendirilebilir olmasıyla da öne çıkmaktadır. Her türlü modelleme ve kalıp çalışmasında kullanılan şeker hamuru ile heykeller ve figürler yapmak mümkündür. Yapıldığında beyaz olan şeker hamuru toz ya da likit gıda boyaları ile renklendirilebilir.
Şeker hamuru kullanımı oldukça kolay gözüken ancak sanıldığı kadar kolay olmayan bir hamurdur. Açması ve sabitlemesi zor olan şeker hamurunu düzgünce kullanmak için dikkatli ve sakin davranmak gerekir. Öncelikle şeker hamurunu renklendirirken çok dikkatli olmak gerekir. Gıda boyası bitkisel olmasına rağmen şeker hamuru üzerinde çok kolay yayılabilen, tezgaha ve mutfak malzemelerine kolay bulaşabilen bir malzemedir. Bu yüzden gıda boyası ve şeker hamuru ikilisi bir araya geldiğinde dikkat etmek gerekir. Şeker hamuru yapısı gereği hava ile temas ettiğinde çok kolay sertleşmektedir. Bunun önüne geçmek için hamuru hava almayan bir poşette saklamak sadece kullanılacak miktarı poşetten çıkarıp kullanmak hamurun sertleşmesini engeller. Hamuru kullanmadan önce elde yoğurarak ısıtıp yumuşatmak gerekir. Yumuşayan hamuru merdane yardımı ile açmak kaplama ve çeşitli süsler hazırlamak için gereklidir. Açma işleminin kolay olması için tezgaha biraz nişasta dökmek yardımcı olur. Şeker hamuru ile yapılan kaplamanın üzerine yapıştırılacak şeker hamurlarını ıslatmak gerekir. Ancak şeker su ile temas ettiğinde kolayca eriyebileceğinden dolayı bir fırça yardımı ile bu işlemi yapmak uygun olacaktır.