İçeriğe atla
Yılbaşının En Büyük Geleneklerinden Hindi Neden Yenir?

Yılbaşının En Büyük Geleneklerinden Hindi Neden Yenir?

Yılbaşında neden hindi yenir, yeni yılın yaklaşması ile birlikte en çok sorulan sorulardan birisi. Eşsiz lezzeti ile aileniz, dostlarınız kısacası tüm sevdiklerinizle birlikte yeni yıla mutlu girmenizi sağlayan hindinin geleneksel olarak yılbaşı sofralarındaki yerini anlamak da oldukça önemli. Yılbaşı sofraları birçok farklı meze ve yemek ile donatılıyor olsa da en önemli parçası doğru şekilde pişirilmiş hindidir. 

Kırmızı, beyaz ve yeşil renkli süsler, ışıklandırılmış sokaklar, pencereler ve yılbaşı ruhu ile süslenmiş evler.. İçinde bulunduğumuz yıla veda ederken yeni yılı umut ve heyecanla karşıladığımız zamanlarda en çok karşılaştığımız unsurlardan olsa da yılbaşı sofraları da yeni yılı karşılarken önemli yer tutuyor.

Yılbaşı sofrasını düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor? Neredeyse herkes "geleneksel" bir yılbaşı sofrasının ne olduğuna dair çok net bir fikre sahip. Bu yaygın fikrin orta noktasında da tabii ki hindi bulunur. Peki ama yılbaşında neden hindi yenir?

Ankara’da pastacılık sektörünün öncü markası Liva Pastacılık olarak hazırladığımız içeriğimizde yılbaşında neden hindi yenir sorusunun yanıtını verirken, sizlere hindinin başrolde olduğu leziz sofralar kurmanız için ipuçları vereceğiz.

Ayrıca yılbaşı ruhunu tam olarak yaşamak için fikir sahibi olabileceğiniz Tatlı Tutkunları İçin Yılbaşı Hediye Fikirleri başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz!

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?

beyaz tabakta kızarmış hindi

Günümüzde dünyanın tamamında geleneksel yılbaşı yemeğinin en önemli parçası hindidir. Ancak hindinin yılbaşı sofralarında tüketilmesi, Batı dünyasının bu lezzet ile 1500’lü yıllardan sonra tanışmasıyla başlamıştır. Hindiden önce yılbaşı yemeklerinde çoğunlukla kaz tercih edilmekteydi. Bunun nedeni de muhtemelen Ağustos ayı boyunca çiftliklerde dolaşan ve hasat sırasında dökülen tahılları toplayan kazların en şişman oldukları zamanın yılbaşına denk gelmesiydi.

1800'lü yıllardan itibaren hindi, varlıklı İngiliz hanelerinde yavaş yavaş popüler olan bir yemek haline gelmiştir. Öncelikle şükran günü sofralarında kendine yer bulan hindi zaman içerisinde dini bir yemek olmaktan çıkmış, tüm dünya genelinde yeni yıl kutlaması için tercih edilmeye başlanmıştır. Hatta İngiliz kraliyet ailesi de 1850'lerde yılbaşı menüsünde kızarmış kuğu yerine hindiye geçiş yapmıştır. 

Ancak dönemin ticaret şartlarından dolayı ortalama gelire sahip bir ailenin karşılaması için oldukça pahalıydı ve bu nedenle kaz ve tavuk gibi daha ucuz seçenekler 20. yüzyılın ortalarına kadar çoğu yılbaşı sofrasında popüler olmaya devam etti.

İngilizlerin yılbaşı sofrasında hindiye olan düşkünlüğü yavaş yavaş tüm dünyaya yayıldı ve günümüzdeki popülerliğine ulaştı.  Artık hindi, yılbaşı ile direkt olarak ilişkiye sahip bir lezzet olarak öne çıkmaktadır. Onlarca farklı tarif ile hazırlanabilen yılbaşı hindisi böylelikle sofraların vazgeçilmez öğesi haline gelmiştir. Gelin şimdi yılbaşı sofralarında en çok tercih edilen hindi tariflerine göz atalım!

3 Popüler Yılbaşı Hindisi Tarifi

kızarmış yılbaşı hindisi

Yılbaşında neden hindi yenir sorusunun yanıtını verdiğimize göre, bu özel günde hazırlayabileceğiniz hindi tariflerine geçebiliriz. Yeni yılı ailesi ve dostları ile sıcak ev ortamında karşılamaya karar verenlerin oldukça sık araştırdığı bir konu olan yılbaşı hindi tarifleri, en başta oldukça zahmetli görünebilir. Fakat doğru tarif ile zorlanmadan oldukça lezzetli bir yılbaşı hindisi pişirebilirsiniz.

Yanlış yapmaktan korktuğunuz için mükemmel bir yılbaşı hindisi pişirmekten endişe ediyorsanız, merak etmeyin. Yazımızda listeleyeceğimiz tarifler sayesinde misafirlerinizin afiyetle tüketeceği lezzetler yaratabileceksiniz.

1.   Kızarmış Hindi

gravy sos ve hindi

Hindi denilince akla gelen ilk tariflerden olan kızartarak servis etmek en popüler tariflerden birisi. Yapımı oldukça basit olan bu tarif sayesinde siz de sevdikleriniz ile birlikte yeni yılı bu eşsiz lezzeti tadarken karşılayabilirsiniz.

  • Bütün olarak satın aldığınız hindinin boyun kısmını gravy sos hazırlamak için ayırdıktan sonra, iç ve dış kısmını bol suyla yıkayın.
  • İçindeki kanı tamamen akıttığınız ve temizlediğiniz hindiyi bir kağıt havlu yardımıyla tamamen kurutun.
  • Tamamen kurutulan hindiyi but kısımları üstte kalacak şekilde derin bir tepsinin içerisine yerleştirin.
  • Şeklini koruması için ısıya dayanıklı bir yardımıyla butları birbirine bağlayın.
  • Kereviz, kuru soğan, havuç ve kereviz saplarını iri parçalar halinde doğrayın, sarımsakları bütün olarak bırakın ve hindinin içerisine yerleştirin.
  • Zeytinyağı, tereyağı, limon suyu, domates salçası ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın ve daha sonrasında hindinin tamamına olacak şekilde dış düzeyine sürün.
  • Fırın tepsisine iki parmak kalınlığında olacak şekilde su ekledikten sonra, hindiyi önceden ısıtılmış 160 derece fırında 2,5 saat kadar pişirmeye bırakın. Böylelikle hindinin içi de tam olması gerektiği seviyede pişmiş olacaktır.
  • Pişme süresi tamamlandıktan sonra hindiyi fırından çıkarın ve but kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla ayırın. Daha sonra göğsünü fileto şeklinde kesin ve içerisinde pişen sebzeler ile birlikte servis edin!

2.   Salamura Hindi

salamura edilmiş hindi

Hindiler yapıları gereği oldukça büyüktür ancak bu yüzden göz korkutucu olmak zorunda değiller. Mükemmel hindinin sırrı nedir? Hindinin sulu kalmasını ve fırında kurumamasını sağlamanın kusursuz bir yolunu arıyorsanız salamura yapın! Doğru şekilde yapılan salamura hindinin ekstra çıtır derili, sulu ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. 

  • Öncelikle hindiyi pişirmeden birkaç gün önce “wet brine” yöntemi ile salamura etmeniz gerekir.
  • İçinde su ısıttığınız derin tencerenin İçine şeker ve tuzu ekleyip iyice eritin. Su soğuduktan sonra dilediğiniz aromatik otları ekleyin. Her 1 litre suya 50 gram salamuralık tuz, 25 gram toz şeker ilave edin. Sonra pişireceğiniz hindiyi bu karışımın içinde 18 saat bekletin. Böylelikle hindinin salamurası tamamlanmış olur.
  • Oda sıcaklığında bekletilmiş 100 gram tereyağına 1 çay kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve 2 çay kaşığı iri taneli deniz tuzu, 3 diş dövülmüş sarımsak, 1 yemek kaşığı taze adaçayı ve istediğiniz baharat ve taze ot karışımını ekleyin ve karıştırın.
  • Karıştırdığınız karışımı eldiven taktıktan sonra salamurası tamamlanan hindinin her tarafına sürmeye başlayın. Bu noktada hazırladığınız karışımı hindinin hem içine hem de dışına sürmeniz gerektiğini de unutmayın.
  • Bu işlemi de tamamladıktan sonra, ısıya dayanıklı bir ip yardımıyla hindinin bacaklarını göğsünde birleştirerek bağlayın. Böylelikle hindinin pişerken dağılmasının önüne geçersiniz.
  • Bir fırın tepsinin ortasına hindiyi yerleştirin ve etrafını soğan, havuç, kereviz gibi sebzelerle donatın.
  • 230 derecede 45 dakikayı aşmayacak şekilde fırında pişirin. Et termometreniz varsa hindinin et sıcaklığı 80 dereceye ulaştığında fırından çıkarın ve afiyetle tüketin!

3.   Kestaneli Hindi Dolma

kestaneli hindi

Bir diğer popüler yılbaşı hindi tarifi de kestaneli hindi dolma. İç pilavın enfes lezzeti ve en taze kestaneler ile birlikte eşsiz bir tat haline gelen bu tarif, çoğu kişinin yeni yılı karşılarken en çok tercih ettiği lezzetlerden. Diğer tariflerimize göre en büyük farklılığı içerisinde yer alan iç pilav olan kestaneli hindi dolma, özellikle kalabalık davetler için ideal.

Liva Pastacılık olarak hazırladığımız Kestaneli Hindi Dolma Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi görüntüleyerek, bu eşsiz lezzetin tarifi hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca Liva’nın 10 kişilik ve 5 kişilik seçenekler sunduğu kestaneli hindi dolmasını inceleyebilir, hem paket hem de gel-al servis imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Yılbaşında neden hindi yenir sorusunu cevapladığımız ve en çok tercih edilen 3 hindi tarifini paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de yılbaşı gecesi en lezzetli sofrayı kurmak için Liva Pastacılık ustalarının hünerli ellerine güvenebilirsiniz. Unutmayın Liva Pastacılık Ankara içi siparişlerinizi 45 dakika gibi kısa bir süre içerisinde kapınıza kadar getiriyor!

Son olarak tatlı ve yemek dünyasına dair blog içeriklerimize de göz atabileceğinizi hatırlatalım!

Önceki Makale Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri