İçeriğe atla
çikolata nasıl yapılır, çikolata çeşitleri

5 Püf Noktası İle Çikolata Nasıl Yapılır?

Günün her saatinde zevkle tüketilen, vazgeçilemez bir lezzet olan mutluluk deposu çikolatanın nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Belki de günün koşturmacası içinde kendinize zaman ayırdığınız bir anda tek bir ısırıkla mutluluk veren bir çikolata karesinin size ulaşana kadar hangi aşamalardan geçtiğini düşünmüşsünüzdür. Bu anlara daha fazla anlam katmak için dilerseniz çikolata nasıl yapılır sorusunun yanıtına birlikte bakalım...

Çikolata Nasıl Yapılır?

Çikolatanın dünyadaki en popüler tatlı olduğunu söylersek yanlış olmaz. Yedikçe daha iyi hissettiren, kek ve kurabiyelere lezzet katan, üstelik kalp ve beyin sağlığına faydalı çikolatanın bu kadar çok sevilmesine şaşmamak gerek. Üstelik her zevke göre farklı bir çeşidi bulunabilen bu lezzeti tüketmek için herhangi bir bahane bulmaya bile gerek yok.

Ayrıca pastane ve marketlerde birçok çeşidini bulabildiğimiz çikolataların üretiminin de tüketimi kadar keyifli olduğunu söylemek mümkün. Peki çikolata nasıl yapılır?

kakao çekirdeleri ve çikolata

Öncelikle çikolata yapımında kullanılacak kakao çekirdekleri fabrika ortamında yabancı cisimlerden arındırılır. Daha sonra tartılarak sınıflara ayrılır. Bu sayede çikolata üreticisi, hangi tür kakao ile hangi çikolatayı yapabileceğini kolaylıkla belirleyebilir.

Sonra ise kakao çekirdekleri büyük fırınlarda 99 ℃- 143 ℃ aralığındaki sıcaklıklarda kavrulur. Bu işlem sırasında oluşan ısı, kakaonun sahip olduğu aromanın daha fazla ortaya çıkmasını sağlar.

Kavurma işlemi bittiğinde kakao çekirdekleri kuruyup kararmış olur. Sonra bu çekirdekler kırılır ve kabukları temizlenir. Artık elimizde çikolata yapımı için yenilebilir bir malzeme vardır. Ancak bu malzemenin söz konusu aşamada oldukça acı bir tadı olduğunu da belirtmekte fayda var.

Daha sonra bu malzeme ezilir ve neredeyse macun kıvamına getirilir. Bu malzemeyi tatlandırmak ve dokusunu iyileştirmek için ise şeker, kakao yağı, vanilya ve süt gibi ek malzemeler kullanılır.

Çikolata üreticisi, ortaya çıkan karışımı bir dizi çelik silindirden geçirerek karışımı daha konsantre bir hale getirir. Pürüzsüz bir yapı kazanan karışım temperlenir ve ardından soğumaya bırakılır. Bu işlem çikolatanın parlak ve güzel bir görünüm kazanması için birkaç kez daha tekrarlanır.

Bu aşamada gerçek anlamda çikolatadan söz edebilmek artık mümkün. Son olarak sıvı haldeki çikolata, şekillendirilmek üzere kalıplara dökülür ve matlaşması sağlanır. Daha sonra ambalajlanan çikolatalar, tüketicilerle buluşmak üzere satış noktalarına ulaştırılır.

Çikolata Yapımıyla İlgili Merak Edilen 5 Nokta

Eritilmiş çikolata, çikolata nasıl yapılır

Çikolata nasıl yapılır sorusuna yanıt bulduktan sonra lezzeti ve yapım süreci ile büyüleyen çikolata hakkında zihninizde hala birtakım soru işaretleri olabilir. Bu doğrultuda, doğada bulunan malzemelerin bir araya getirilmesiyle aslında doğa tarafından bizlere verilmiş bir ödül olarak da niteleyebileceğimiz çikolatanın yapım süreci ile ilgili en çok merak edilen 5 noktayı inceleyebilirsiniz.

1. Çikolata Hangi Hammaddeleri İçeriyor?

Çayınızın ya da kahvenizin en yakın arkadaşlarından çikolatanın içeriğinde bulunan maddeler genellikle çikolatanın çeşidine göre değişkenlik gösteriyor. Ancak temel hammaddeler, tüm çikolata çeşitlerinin ana malzemesini oluşturuyor. Buna göre kakao, şeker, süt ve bitkisel yağın çikolatanın temel bileşenlerini oluşturduğu ifade edilebilir.

Diğer yandan çikolata yapımında tuz, vanilya özü gibi ek maddelerin de çikolata yapımında kullanıldığı sıklıkla gözlemlenmektedir. Ek olarak, süt tozu, peyniraltı suyu tozu, doğala özdeş aromalar ve emülgatör gibi maddelerden de yararlanılmaktadır.

2. 1 Kilo Çikolata İçin Ne Kadar Kakao Çekirdeği Gerekiyor?

Çikolata yapımında kakao çekirdeği kullanıldığından söz etmiştik. Peki miktarı hakkında bir fikir yürütebiliyor musunuz? Her ne kadar keyifli bir yapım sürecinden bahsetsek de kakao çekirdeklerini işleyip çikolata haline getirmenin çok da kolay olmadını belirtmekte yarar var.

Çünkü sadece 1 kilo çikolata elde edebilmek için özenle işlenmesi gereken kakao çekirdeği adeti tamı tamına 800! Yani eğer 1 kilo çikolata yapmak istiyorsanız, işe önce 800 adet kakao çekirdeğini işlemekle başlayabilirsiniz.

3. Çikolatayı Şekillendirmek İçin Ne Yapılmalı?

erimiş çikolatayı kalıplara döken adam, çikolata şekillendirme

Dilediğiniz türdeki çikolatayı tekrar tekrar şekillendirebilmeniz mümkün. Diyelim ki kalp şeklinde çikolatalara sahipsiniz ve bunları tamamen kare forma dönüştürmek istiyorsunuz. O halde çikolatalarınızı benmari usulü eritip kare formlu kalıplara döküp soğutarak istediğiniz şekildeki çikolatalar yaratabilirsiniz.

4. Çikolatanın Erime Noktası Kaç Derece?

Üzgünken, mutluyken, açken veya nedensizce sadece lezzeti için tükettiğiniz çikolatanın özel bir erime noktası olduğunu belirtelim. Buna göre erime noktası, 34 ℃’dir. İnsan vücudunun yaklaşık olarak 37 derece olduğunu göz önünde bulundurursak çikolatanın ağzınıza aldığında veya avucunuzda bir süre beklettiğinizde erimeye başlamasını çok daha kolay kavrayabilmek mümkün.

5. Çikolataya Nasıl Farklı Tatlar Verilebilir?

Çikolata çeşitleri, farklı türlerde çikolatalar

Her haliyle leziz bir ürün olarak çikolataya farklı tatlar verilebilir. Bu anlamda vanilya, en çok tercih edilen aromadır. Çikolata yapım sürecinde vanilya özü ya da yapay bir vanilya aroması kullanılarak vanilyalı çikolata elde edilebilir.

Ayrıca portakal ve limon gibi narenciye aromaları da yine en çok kullanılan tatlardandır. Meyve aromalı bir çikolata elde etmek için erimiş haldeki çikolataya dilediğiniz meyve ile aromalandırılmış tatlandırıcıyı ekleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı gibi yemişleri bütün ya da parçalar halinde yine erimiş çikolataya eklemeniz yeterli olacaktır.

Eğer siz de tazeliğinden emin olduğunuz çikolatalara ulaşmak istiyorsanız Liva Pastacılık çikolata çeşitlerinden seçiminizi yapıp siparişinizi verebilirsiniz.

 

Önceki Makale 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur? 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur?