İçeriğe atla
Güllaç Nasıl Yapılır? İpuçlarıyla Enfes Güllaç Tatlısı Yapımı

Güllaç Nasıl Yapılır? İpuçlarıyla Enfes Güllaç Tatlısı Yapımı

Ramazan ayının en özel lezzetlerinden güllaç, hem hafif olduğu hem de birkaç malzemeyle hazırlanabildiği için iftar sonrasında en çok tercih edilen tatlı türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Liva Pastacılık olarak bu içerikte lezzetli güllaç tarifinin pratik detaylarını paylaşıyor olacağız. Peki güllaç nasıl yapılır?

İşte bu soruya ayrıntılı bir şekilde yanıt vereceğimiz yazımızda güllaç yapım tekniklerini de bulabileceksiniz. Böylece Türk mutfağının en köklü tariflerinden güllacı evinizin mutfağında kolaylıkla yapabileceksiniz. O halde dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan güllaç yapımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi sıralamaya başlayalım.

Evde Güllaç Nasıl Yapılır?

güllaç hazırlama aşamaları

Evde güllaç nasıl yapılır sorusunun yanıtını vermeye geldi sıra. Gül suyu, süt, ceviz ve taze güllaç yaprakları… İşte lezzetine doyum olmayacak güllaç tarifinin ana malzemeleri!

Gerekli Malzemeler

  • 2 kg süt
  • 1 paket güllaç yaprağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı gül suyu
  • 200 g ceviz
  • Süsleme için taze meyve

İlk aşamada süt ile şekeri bir tencere içinde karıştırıp ocakta kaynatın. Gül suyunu da ekledikten sonra bir kepçe yardımıyla sütlü karışımı güllaç yapraklarının üzerine dökün ve yaprakların sütü çekmesini sağlayın. Bu sırada yaprakların arasına çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Oda sıcaklığında soğuyan güllaç tatlınızı dilimleyin ve taze meyvelerle süsleyerek servise hazır hale getirin. Güllaç süsleme konusunda dilediğiniz malzemeyi kullanabileceğinizi de unutmayın. Kuru yemişlerle de süsleme yapabilirsiniz. O halde bu konuda da biraz ipucu verelim!

Güllaç Süsleme Nasıl Yapılır?

Güllaç süslemek hem keyifli hem de oldukça kolay bir işlemdir. Fındıklar, fıstıklar, cevizler, bademler her zaman kullanılabilir. Fakat farklı malzemelerden de yardım alınabilir. Muz, çilek, kivi gibi meyvelere de güllaç süsleme konusunda yer verilebilir. Hatta dilerseniz sütlü ya da bitter çikolata ile bile süsleme yapabilirsiniz. Tamamen özgürsünüz, seçim sadece sizin. Özenle süslemiş olduğunuz leziz mi leziz güllacı sevdiklerinize hızlıca servis edebilirsiniz, afiyetle!

    Güllaç Yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

    Bir tepsi çilekli güllaç tatlısı

    Güllaç nasıl yapılır sorusunun yanıtını artık biliyorsunuz. Ancak ilk bakışta son derece basit bir tarife sahip olmasına karşın özel teknikler gerektiren bu geleneksel ramazan tatlısının hakkını verebilmek için birkaç noktaya önem vermek gerekiyor. Bu noktada yardımınıza elbette Liva’nın deneyimli ustaları yetişiyor.

    İşte en çok merak edilen sorulara Liva Ustalarının yanıtları:

    Güllaç hangi sütten yapılmalı?

    Güllaç yaparken tam yağlı süt kullanılması önerilir. Ancak daha hafif bir tat isteyenler için yarım yağlı süt de tercih edilebilir. Laktoz intoleransı olanlar badem sütü veya laktozsuz süt ile de yapabilir.

    Güllaç kaç saat dinlenmeli?

    Güllaç en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Ancak en iyi sonucu almak için bir gece önceden hazırlanıp dinlendirilmesi önerilir.

    Güllaç tatlısı nasıl saklanır?

    Güllaç buzdolabında hava almayan bir kapta 2-3 gün saklanabilir. Daha uzun süre saklamak için dondurucuya koymak önerilmez çünkü yapısı bozulabilir.

    Güllaç yaprakları nereden alınır?

    Güllaç yaprakları büyük marketlerde, aktarlarda ve tatlı malzemeleri satan online mağazalarda bulunabilir.

    Güllaç sıcak mı soğuk mu servis edilir?

    Güllaç soğuk servis edilmelidir. Sütlü olduğu için oda sıcaklığında bekletildiğinde tadı bozulabilir.

    Güllaç yaparken süt çok sıcak mı olmalı?

    Hayır, süt kaynar olmamalıdır. Ilık veya hafif sıcak (yaklaşık 40-45°C) olması yeterlidir. Kaynar süt, güllaç yapraklarının hamurlaşmasına neden olabilir.

    Güllaç hangi malzemelerle süslenir?

    Güllaç genellikle nar taneleri, ceviz, Antep fıstığı veya file badem ile süslenir. Daha farklı bir tat için gül suyu veya tarçın da eklenebilir.

    Diyet yapanlar için güllaç nasıl hazırlanır?

    Şeker yerine bal, hurma özü veya stevia gibi doğal tatlandırıcılar kullanılarak daha sağlıklı bir güllaç hazırlanabilir. Ayrıca tam yağlı süt yerine badem sütü veya yarım yağlı süt tercih edilebilir.

    Güllaç neden ekşi olur?

    Güllaç yapıldıktan sonra uzun süre dışarıda bırakılırsa veya kullanılan süt taze değilse ekşime yapabilir. Bu yüzden buzdolabında muhafaza edilmelidir.

    Güllaç hangi ayda ve ne zaman tüketilir?

    Güllaç en çok Ramazan ayında tüketilen bir tatlıdır, ancak hafif ve ferahlatıcı bir tatlı olduğu için yaz aylarında da tercih edilebilir.

    Güllaç tarifi için gereken malzemeler nelerdir, güllaç nasıl yapılır, güllaç yaparken nelere dikkat etmek gerekir sorularına yanıt bulduğumuza göre şimdi geriye sadece elinizin lezzetiyle hazırlayacağınız tatlınızı sevdiklerinizin beğenisine sunmak kalıyor!

    Fakat canınız her güllaç istediğinde, evinizde güllaç tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler olmayabilir. Diğer yandan bazen de Liva ustalarının deneyimli ellerinden çıkan güllaç tatlısını tatmak isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda güllaç ve daha pek çok ramazan tatlısı için Liva mutfağına güvenebilirsiniz. Özellikle çilekli güllaç gibi farklı lezzetleri deneyimlemek adına hemen siparişinizi oluşturabilir, istediğiniz tatlıyı en kısa sürede adresinize teslim alabilirsiniz!

    İftarın yanı sıra sahurda yemek için tercih edebileceğiniz tarifleri ise Sahurda Ne Yenir? Pratik Sahur Tarifleri başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.

     

     

    Önceki Makale Akşam Çayın Yanına Ne Gider? 10 Farklı İkram Önerisi Akşam Çayın Yanına Ne Gider? 10 Farklı İkram Önerisi