+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Liva'nın yeni konsepti, Liva Mevsimlik hakkındaki daha önce yazdığımız yazıda Liva'nın bir yenilik başlatarak her ay bir ürün seçtiğinden bahsetmiştik. Bu ayın Liva Mevsimlik Ürünü, kestane.
Bu yazımızda da kestane hakkında bilgiler vereceğiz. Kış geldiğinde, havalar soğuyup, kar yağdığında herkesin aklına kestane düşer ve marketlere kestaneler gelmeye başlar. Hepimiz içimizden şöyle güzel bir kestane yapsak da yesek diye içimizden geçiririz. Sıcacık kestanenin kokusu evleri sardığında kış gelmiştir diyebiliriz.
Kestane ağacı kayıngillerden olan Castanea türüdür. Türkiye'de kestane Bursa ile özdeşleşmiş olsa da en çok yetiştirilen ilin Aydın olması bizi de şaşırttı. Ama Bursa'nın kestane şekeriyle gönüllerimizi fethettiği de bir gerçek! Kestane kebapın harika lezzetinin yanı sıra kestane şekeri tadının da yeri bir ayrı bizim için.
Kestane lezzetli olduğu kadar çok da faydalı olan bir yiyecek. Kışın soğuk günlerde severek yediğimiz kestanenin lezzetinin yanısıra birçok faydasının olması da kestane yemek için sebeplerden bir diğeri. Kestanenin hafıza eksikliğinde oldukça faydası vardır.
Omega 3 ve omega 6 yağlarını bulunduran kestane, öğrenme ve hafıza üzerinde, hatta Alzheimer hastalığında da önemli bir etkene sahip. Hafıza konusunda güçlük çekenlere kışın bolca kestane yemesini öneriyoruz! :) Kestane, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor.
Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı olabilir. 100 gram kestanede 500 mg potasyum bulunması oldukça yüksek bir oran bizce. Kestanenin aynı zamanda tok tutma özelliği de vardır.
Yani kalori hesabı yapanlara, yediklerine dikkat etmeye çalışanlara kışın güzel bir atıştırmalık olarak kestaneyi öneriyoruz. Fakat tok tutma özelliği var diye de fazla abartmamamız gerek, çünkü çok fazla yendiğinde de kolay kilo aldıran bir yiyecek.
Bunun için de 5-6 adet sınırı koymak faydalı olacaktır. Bunların dışında kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir ve en çok lif içeren yemişlerden biridir.
Kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalığı olan kestane, tatlılarda pilavlarda ve yemeklerde lezzet verici olarak kullanılabildiği gibi, pişirilerek tek başına da tüketilebilir. Kestaneyi pişirmek için birkaç yöntem vardır.
Fırında veya ocakta kestane kebap diye adlandırılan şekilde kızartılarak yenebilir. Yada haşlanarak yenebilir. Uzmanların genellikle haşlanarak yenmesinin daha faydalı olduğunu söylediği bilgisini de bu araya eklemek istedik. Kestane, kışın en çok fırınlanarak ve pastalarda kullanılarak tüketilmektedir.
Özellikle kışın yaş pasta çeşitleri içinde kestaneli pasta herkesin favorisi oluyor. Güzel bir kestaneli yaş pasta yemek için sevenleri tarafından dört gözle beklenir. Bursa ve civarında üretilen kestanelerle yapılan kestane şekeri dünyaca ünlüdür. Kestane şekeri hem tek başına yenebilir hem de tatlılara ve pastalara koyulur.
Fırında veya ocakta kestane yapmak için kestaneleri önce iyice yıkayın. Bir bıçakla kestaneye çizik atın. Bombeli kısma çizik atmanız daha iyi olacaktır. Ayrıca bu işlem için yeni çıkan kestane çizme aparatları da vardır.
Kestaneleri çizdikten sonra, 1 saat kadar soğuk suda bekletin. Tercihinize göre suya pekmez, şeker, tuz ekleyebilirsiniz. Fakat bizim önerimizin kendi lezzetiyle yemeniz yönünde olduğunu söyleyelim. Süzdükten sonra fırında yada bir tavada pişirin.
Fırın için 200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Kestanenin kabuğunu kolayca soymak için diğer bir yöntem de kestaneleri en az 12 saat buzdolabında beklettikten sonra, kaynar suya atmaktır. Daha sonra tekrar soğuk suyla yıkayın.