+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Makaron, aslında İtalyan asıllı olan fakat Fransa'da son tarif şeklini alıp buradan bir Fransız tatlısı olarak dünyaya yayılan bir kurabiye çeşididir diyebiliriz. Makaron'un tarihini merak edenler buraya tıklayarak daha önce hazırlamış olduğumuz yazımıza bakabilir. :)
Ünlü Fransız tatlısı makaron, deneyen herkesin beğendiği ve tekrar yemek istediği bir tatlı. Bu yazımızda da makaron nedir sorusunun cevaplarını merak edenler için yazacağın ve makaron yapmanın püf noktalarını paylaşacağız. Keyifli okumalar. :)
Makaron, bezeye benzerliği ile bilinen bir kurabiyedir. Venedik'den Fransa'ya ilk geldiğinde Fransızlar arasında çok beğenilmiştir ve Fransa'da giderek daha popüler olmuştur. Yumurta beyazı, badem tozu veya badem unu ve şeker ile yapılır.
Makaron ilk zamanlarda beze gibi sade tüketilmekteydi fakat 1800lerde ünlü Fransız makaron pastanesi Laduree'nin farklı yorumu ile makaron bugünkü halini almış, o şekliyle çok beğenilmiş ve dünyaya yayılmıştır.
Laduree, yaptığı değişim ile iki beze arasına lezzetli bir krema koyarak makaronun lezzetine lezzet katmıştır. Macaron'u çilekli, vanilyalı, kahve, fındık ve Antep fıstığı gibi aromalarla yapılır.
Renkli görünümleri ile iştah açan makaronların tatları da bir o kadar güzeldir. Rengarenk görünümleri, minik şekilleri ve estetik görünümleri ile hediye için en güzel fikir olabilir.
Makaron'un klasik tarifinden başka kişilerin kendilerine göre yorumladıkları daha yumuşak veya daha tatlı olması için yapılan tarifler de var tabii ki. Fakat biz klasik makaron tarifinden kısaca bahsedeceğiz.
Makaron yapmak için gerekli malzemeleri sayarsak; makaronun temel malzemesi bazem tozu veya diğer adıyla badem unu, şeker, pudra şekeri ve yumurta. Makaron yaparken malzeme bakımından çok fazla şeye ihtiyaç duyulmazken, yapım aşamasında makaronun kıvamını tutturmak çok kolay değildir.
İlk olarak 1,5 su bardağı pudra şekeri ve 3 çay bardağı toz şekeri bir kapta karıştırıp daha sonra bu toz karışımı ince bir elekten geçirin. Süzgecin üzerinde kalan parçaları tekrar karışıma eklemeyin.
Farklı bir kapta 3 yumurtanın akını bir mikser yardımı ile karıştırmaya başlayın. Yaklaşık iki dakika kadar kadar çırptıktan sonra 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin. Yumurta ve şeker karışımı beyazlaşıp kabarana kadar çırpmaya devam edin.
Eğer macaronlarınızın beze kısımlarının renkli olmasını istiyorsanız yumurtalı karışıma gıda boyası ekleyebilirsiniz. Gıda boyası eklerken dikkatli olmanız gereken bir nokta var. Gıda boyasını karışımınıza eklerken azar azar eklemeniz daha iyi olacaktır.
Çünkü bir damla gıda boyası bile çok fazla renk verir. Azar azar ekleyip istediğiniz rengi alınca bırakmak en mantıklı yol olacaktır. Bundan sonraki aşamada yumurtalı karışım ile toz karışımı karıştırın ve bir spatula yardımı ile dışarıdan içeriye doğru sürekli karıştırmaya devam edin.
Karıştırdıkça kıvamı daha sıvı bir hale gelecektir. Tepsi üzerine bir yağlı kağıt serin ve krema torbasına yaptığınız hamuru dökün. Daha sonra tepsi üzerine küçük hamurlar sıkın hamurlar arasında 2-3 cm boşluk olmasına dikkat edin. Yayılan hamurlar birbirine karışmasın.
Bir macaron için ne çok az ne de çok fazla hamur dökmemelisiniz orta kararda bir hamur iyi bir macaron için yeterlidir. Hamuru dökerken elinizi sürekli hareket ettirmemeye dikkat edin tek bir noktadan hamuru döküp, diğer bezeye geçin.
Makaron nedir sorusunu cevapladıktan ve kısa bir makaron tarifi verdikten sonra sıra geldi makaronun püf noktalarına... Makaron yapmak her ne kadar zor görünse de bazı püf noktalarını uygularsanız bir kaç denemeden sonra güzel bir makaron tutturabilirsiniz. Minik lezzetli makaronları misafirlerinize ikram ettiğinizde herkesin beğenisini kazanacağından emin olun. :)
Her zaman yaptığınız kek, börekte belki ölçü kullanmanıza gerek yoktur, alıştığınız ayarda göz kararı ile yapabilirsiniz. Fakat makaron yaparken mutlaka ölçü kullanın. Eğer gram olarak verilen bir tariftan yapıyorsanız da verilen gramın nasıl ölçüye denk geldiğine bir kere bakıp tekrar aynı ölçüyü kullanmaya devam edin.
Makaron, hamuru ve yapımı dolayısıyla hassas olduğundan dolayı malzeme miktarlarındaki fazla değişimler hamuru ve hamurun pişmesini etkileyecektir.
Kullandığınız badem tozunu evde kendiniz yapmak isterseniz iyice öğütebileceğinizden emin olun. İnce bir elek kullanarak öğütme yapabilirsiniz ama eğer yeterince öğütemezseniz hazır olarak satılan badem tozu veya badem unlarından almanızı tavsiye ederiz. Yeterince öğütülmemiş badem tozu hamurda kalarak, macaron pişerken üzerinde çatlaklar oluşmasına neden olur.
Makaron yaparken normal olarak her zaman bir bütün halinde düşünülüyor ve herhangi bir beze tarifine bakılıp içine de lezzetli bir krema yapılıyor. Fakat öncelikle düşünmeniz gereken nasıl bir beze yapmak istediğinizdir.
Makaron yapımında da bütün bezeler aynı değildir. Bazı tariflerde yumuşak beze kullanılırken bazı tariflerde de daha çıtır bir beze yapılıyor. Makaron'un orijinali dışı biraz sert görünümlü ama ısırıldığından içi yumuşak olan bezelerle yapılandır. Sizde kendi damak zevkinize göre sert ya da yumuşak olan bezeye karar verip ona göre bir tariften yapmalısınız.
Makaron yapımında şekerin önemi çok büyüktür. Maalesef ki tarifteki şeker miktarından daha az yapayım biraz kalorisi azalsın diye düşünürseniz beze hamurunu tam olarak tutturamazsınız. Makaron beze yapımında, şeker çok önemli bir rol oynamaktadır.
Şekeri düşürdüğünüzde, dengeyi bozmuş olursunuz. Eğer yaptığınız tarifte şeker tadının çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, şekeri azaltmak yerine bir dahaki sefere bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.
Makaronlar renkleri ve şekilleri dolayısyla oldukça şiri ve şık görünen pastalar. Makaronların bu şirin duruşları nedeniyle ilk denememizde bir hevesle değişik renkler ve tatlar denemek istiyoruz. Fakat bazen bu heveslerimiz hüsranla sonuçlanıyor.
Çok çeşitli gıda boyasının kullanılması veya farklı aromaların birlikte kullanılması sonucu ortaya beklenmedik değişik sonuçlar da çıkabiliyor. Bu yüzden ilk denememizde tek renk ve tek bir aroma kullanmakta fayda var. Tecrübe ettikçe zaten hangi aromaların birbiri ile uyumlu olacağına karar vereceksinizdir.
Baloncuk ismi her ne kadar şirin dursa da makaronlarınız pişerken onların çatlamasına yol açacağı için makaron için pek de tatlı değildir. Hamuru karışıtırırken ve krema torbasından tepsiye sıkarken mutlaka hava kabarcıkları oluşmaktadır.
Oluşan bu kabarcıklar bezeler pişerken üzerlerinde büyük çatlamalar olmasına neden olur. Makaronlar oldukça hassas oldukları içinde oluşan kabarcıklar makaron yüzeyini tamamen bozarlar.
Bu nedenle hamurları tepsiye sıktıktan sonra oluşan kabarcıklar varsa tepsiye birkaç kere vurmanız gerekmektedir. Eğer yinede kabarcıklar yok olmuyorsa bir kürdan yardımıyla hamuru fazla dağıtmadan kabarcıkları patlatın.
Beklemiş yumurta beyazı kullanın derken tabii ki çok beklemesinden bahsetmiyoruz. Fakat bekleyen yumurta beyazları nemlenir ve nemlenen yumurtalar ile yaptığınız hamur daha kıvamlı olur ve bezeler daha sağlam olurlar.
Yumurta beyazlarını nemlendirmek için; beyaz ve sarısını ayırdıktan sonra bir kase içinde streç film ile kaplayarak kürdan ile birkaç delik açın ve buzdolabında bir gün kadar bekletin. Bu kadar zamanınız yoksa iki-üç saat bekletmeniz bile işe yarayacaktır. Kullanmadan önce yumurtaları tekrar oda sıcaklığına getirmeyi unutmayın! :)
Makaronların rengarenk tatlı görünümlerinden dolayı, makaron yaparken mutlaka bir renk eklemek isteyeceksinizdir. Gıda boyası kullanırken sıvı olanlar yerine jel olanları tercih etmenizde fayda var. Sıvı boyalar makaron hamurunun kıvamını değiştirebilir ve bozabilir.
Makaron yapımı birçok kişiye göre zor gelse de evde yaptığınız makaronları yemek gibisi yok! Makaron yapmayı denerken verdiğimiz püf noktalarını gözden kaçırmamaya dikkat edin. Deneyene kadar biraz daha hazır yiyebilirim diyorsanız Liva'nın en çok tercih edilen makaron çeşitleri arasında yer alan Makaronlu Doğum Günü Pastasını vakit kaybetmeden sepetinize ekleyebilirsiniz!