İçeriğe atla
pastadan bir dilim alan el

Pasta Rehberi: Pasta Nasıl Yapılır?

Herkesin merak ettiği ve hayatının bir döneminde mutlaka denemek istediği bir şey pasta yapmak olabilir. Özellikle tadına doyulmayan harika bir pasta yapmak, pastaya meraklı olanların hayalidir. Bu yazıda Ankara'nın önde gelen pastanesi Liva pastacılık olarak 'Pasta nasıl yapılır?' sorusunun cevaplarını veriyor olacağız. Pasta yapımı hakkında bilgiler, yapım aşamaları ve ipuçları paylaşacağız.

pasta yapımı malzemeleri

Nelere İhtiyacınız Var?

Pasta yapımını anlatmaya başlamadan önce nelere ihtiyacınız olduğuna değinelim ve daha sonra sırasıyla yapımı anlatmaya başlayabiliriz. Öncelikle profesyonel bir pasta yapımı için gerekli olan araçları sıralarsak;

1. Mikser / Hamur Mikseri

Pasta keki diye bildiğimiz terim, aslında pastacılıkta pandispanya olarak bilinir. İyi bir hamur mikserine sahip olursanız pandispanya için hazırlayacağınız hamurları daha iyi karıştırabilirsiniz ama evdeki mikserler de işinizi görebilir.

Fakat kek hamuru daha homojen ve devirli bir şekilde karıştırıldığında daha çok kabaracaktır ve yaptığınız pandispanya da daha lezzetli olacaktır. Profesyonel bir şekilde pasta yapmayı düşünüyorsanız, bir mikser edinmeniz sizin için daha iyi olur. Hem zaman kazanırsınız hem de daha lezzetli pandispanyalar elde edersiniz.

Pasta Nasıl Yapılır

2. Kek Kalıpları

Pasta kekini pişirmek için kelepçeli kalıplara ihtiyacınız olacaktır. Bunun için kekin yapışmayacağı kaliteli bir kalıp tercih etmeniz daha iyi olur. Yapmak istenilen pastanın büyüklüğüne göre kalıbın ölçüleri de değişmektedir.

Mesela pastacılar tarafından en çok kullanılan ölçüler; 18, 20 ve 22 cm'lik olanlardır. 18 cm olan 7-9 kişilik, 20 cm olan 10-12 kişilik, 22 cm olan ise 12-15 kişilik pastalar için kullanılır. Kare veya dikdörtgen şeklinde pastalar yapıyorsanız bu şekillerde olan kek kalıplarını tercih etmeniz size kolaylık sağlayacaktır.

3. Ölçüler

Pasta yaparken belli bir kıvam tutturmanız ve sürekli aynı ölçüleri kullanarak kek ve kremanızı yapmanız, her zaman aynı lezzeti yakalamanız açısından iyi olacaktır. Pasta yaparken değişik tarifler için kaynak kitapları kullanabilirsiniz.

Fakat Türkçe kaynak az olduğu için İngilizce kaynakları da kullanabilirsiniz. İngilizce kaynaklarda ölçüler 'cup' olarak geçtiği için artık çoğu yerden kolayca bulabileceğiniz 'cup' ölçülerden alabilirsiniz. Ya da internet sitelerini kullanarak 'cup' ölçülerin kaç grama denk geldiğine bakabilirsiniz.

pasta yapımı

 

4. Pasta Araç & Gereçleri

Pasta yapmak için bazı araç gereçlere ihtiyaç duyarız. Mesela spatula, çırpma teli, hamur matı gibi.. Bunlara kısaca değinirsek, spatula ile pasta kenarını kolayca krema ile kaplayabilirsiniz. Spatulanın kenarı desenli ve düz olanları vardır. Kremanın üzerinde bir desen oluşması için ucu dişli veya dalgalı olanlarından alabilirsiniz.

Çırpma teli, krema hazırlarken çok işinize yarayacaktır. Çatal yada kaşık kullanmak yerine çırpma teli kullanırsanız daha hızlı ve homojen bir şekilde karıştırabilirsiniz. Döner pasta standı hem pastanın içini doldururken hem de kenarlarına krema, şeker hamuru ile kaplarken işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Hamur matı çoğunlukla kurabiye yapımında kullanılsada pasta yaparken de hamur matını kullanabilirsiniz. Hem pastayı üzerinde pasta yapabilirsiniz hem de şeker hamuru çalışması yaparken kullanabilirsiniz. Ayrıca hamur matlarının yeni çıkan desenli modelleri ile hamurlara çok kolay bir şekilde harika desenler verebilirsiniz.

Pasta yaparken işinize yarayacak diğer araçlar da pasta süslemek içindir. Bunun için kullanabileceğiniz malzemelerden birisi rende. Rendeyi genellikle pastaların üzerini ince çikolata parçaları ile süslemek istediğinizde kullanabilirsiniz. Evde bulunan bir rende ile bunu yapabilirsiniz.

Pizza bıçağı genellikle şeker hamurunu düzgün bir şekilde kesebilmek için kullanabilirsiniz. Şeker hamuru üzerinde şekiller yapmak için de şeker hamuru ekipmanlarını kullanabilirsiniz.

pasta yapımı

Ana Malzemeler: Pandispanya ve Krema

Pasta yapmak için nelere ihtiyacımız olduğuna baktıktan sonra şimdi pasta yapım aşamalarına geçebiliriz. İlk olarak pandispanyadan başlayacağız. Daha sonra krema ve süsleme yapımlarına göz atacağız.

1. Pandispanya Yapımı

pandispanya yapımı

Pasta yapımı için ilk olarak pandispanyayı yapmanız gerekmektedir. Pandispanya yapmak için şeker, un ve yumurtaya ihtiyacınız var. Kalıpların büyüklüğüne göre malzemeler değişmektedir. Daha büyük kalıplarda kekin iyi kabarması ve pandispanyanın pasta içinde çok ince kalmaması için malzemeler artırılır. Lezzetli bir pasta için ideal olan yumuşak ve çok ince olmayan bir pandispanyadır. Özellikle pasta içinde taze ve yumuşak bir pandispanya harika olur. 
Pandispanya Nasıl Yapılır içeriğimizi inceleyerek pandispanya yapımı ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

2. Krema

krema

Krema pastanın içinde yoğun olarak kullanılan bir malzemedir. Bu yüzden kremanın tadının iyi olması ve çok ağır olmaması pastanın lezzetini dahada artırır. Bazı pastalarda aralara krem şanti, bazı pastalarda ise pastacı kreması olarak geçen normal krema sürüldüğünü görebilirsiniz.

Bu, tercihe göre değişmektedir. Krem şantiyi yapmak oldukça basit. Hazır olarak satılanları alıp hızlıca yapabilirsiniz. Pasta kat aralarına kremayı sürerken spatulayı kullanmanız işinizi kolaylaştırır. Pastacı kremasını yapmak için de süt, un, nişasta ve tereyağ(margarin) gereklidir. Evde Kolay Pasta Kreması Nasıl Yapılır içeriğimizi okuyarak tarif ile ilgili tüm ipuçlarını inceleyebilirsiniz.

Pasta Nasıl Yapılır?

Bütün malzemelerimiz hazır olduktan sonra sıra geldi kat kat pastamızı yapmaya. Yumuşak ve lezzetli bir pandispanya pişirdikten sonra, pastanızı kaç kat istiyorsanız ona göre kesin.

Pandispanyayı kesmek için ekipmanınız yoksa temiz bir ip kullanarak kolayca kesebilirsiniz. Pandispanya demişken, pastanızda renkli pandispanyalar kullanmak isterseniz yaparken hamura az miktarda gıda boyası ekleyebilirsiniz.

pasta kaplaması

Sıra geliyor aralara krema sürmeye. Krema sürerken büyük bir spatula yardımıyla sürmeniz daha kolay olacaktır. Kremayı sürdükten sonra yaptığınız pastaya göre ister meyve, ister çikolata ile pastanın aralarını doldurun, isterseniz de sade bırakın. Her kata aynı işlemi yaptıktan sonra en üst katı da kapatarak pastanın içini bitirmiş oluyorsunuz.

pasta süslemesi

Süsleme aşamasında da birçok süsleme yönteminden istediğinizi kullanabilirsiniz. Bu yazıda krema ile süslemeden bahsedeceğiz. Elinizde varsa döner pasta standı kullanmanız özellikle pasta süsleme aşamasında çok işinize yarar.

Pastayı döndürerek spatula ile krem şantiyi pastanın üzerine ve kenarlarına sürün. İlk başta pasta yüzeyinde pürüzler olacaktır. Pastanızı böyle bırakıp üzerine rasgele meyve ve file fındık, badem atarak süsleme yapabilirsiniz.

Bu şekildeki süslemelerin son zamanlarda pasta süsleme için moda olmaya başladığını hatırlatıyoruz. Yine de pastanızda düz bir zemin isterseniz, yağlı kağıt ve şeker hamuru ütüsü kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Yağlı kağıdı pastanın üzerine koyup üstünden hamur ütüsü ile geçin ve istediğiniz gibi olana kadar yapmaya devam edin. İlk katta sürdüğünüz krema az gelebilir ve alttan kek görünebilir.

Bu yüzden ikinci katı sürmeniz daha düzgün görünecektir. Daha sonra sıkma torbası ve şekilli bir uç ile pasta yüzeyine krema ile şekiller yapın. Aralara meyve veya rendelenmiş çikolata da ekleyebilirsiniz. Pastanın üzerindeki kremanın renkli olması için yine istediğiniz renkte çok az gıda boyası ekleyebilirsiniz.

yaş pasta

Pasta yapımını merak edenler için hem malzemeleri hem de yapım aşamalarını anlattık. 'Pasta nasıl yapılır' yazımızı okuyup lezzetli bir pasta yapmayı deneyebilirsiniz ya da Liva özel gün ve doğum günü pastaları ile tatlı keyfi yapabilirsiniz. Afiyet olsun. :)

Önceki Makale Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri