+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
On bir ayın sultanı Ramazan ayı, sofralarda bereketi temsil ediyor. Diğer yandan pek çok kişinin de kontrolsüz beslendiği bir dönem olan bu kutsal ay sona erdiğinde ise geriye 1 ay süresince alınmış fazla kilolar kalıyor. Halbuki Ramazan diyeti ile kilo almak bir yana, oruç tutarken istenmeyen kiloları verebilmek dahi mümkün hale geliyor.
Peki nedir bu Ramazan diyeti ve nasıl yapılır? Dileyen herkesin oruç tutarken kilo kontrolü de sağlaması için uygulayabileceği Ramazan diyeti hakkında merak edilenleri, Liva Pastacılık olarak ele almak istedik.
Siz de bu özel ayda kontrolsüz beslenmek yerine vücudunuz için doğru beslenme yöntemini uygulamak istiyorsanız, içeriğimizin devamına göz atmanızı tavsiye ederiz. Ramazan’da diyet yapılır mı hiç diye sorduğunuzu duyar gibiyiz, kesinlikle yapmalısınız!
Ramazan diyeti olarak adlandırılan beslenme düzeni, aslında oruç tutarken vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almasını mümkün kılıyor. Hatta oldukça ideal bir dengeli beslenme yöntemi olan Ramazan diyetinin bir tür detoks olduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır.
Çünkü zararlı besinlerin tüketilmesini engelleyen, aksine vücut içinde gereken besinleri almayı destekleyen bu diyet, oruç tutarken vücudun zinde kalmasına önayak oluyor.
Bu sayede iftar ile sahur arasındaki süreyi acıkmadan ve çok fazla susamadan geçirmek söz konusu olabiliyor. Kontrolsüz beslenmek ise oruç tutarken çok acıkmayı ve dolayısıyla iftarda ve sahurda aşırı beslenmeyi beraberinde getiriyor. Bu da nihayetinde fazla kilo alımına yol açıyor.
Oruç tutmanın nefsi terbiye etmek ve zor durumdaki insanları anlamak gibi faydalarının yanı sıra metabolizmaya da birçok yararı olduğu bilinen bir gerçek. Üstelik ramazan boyunca dengeli beslenme düzeni benimsendiğinde ciddi bir detoks uygulamak ve bunun sonucunda da kilo vermek söz konusu olacaktır.
Siz de Ramazan’da kilo nasıl verilir sorusunu soruyorsanız sahur ve iftara göre sağlıklı bir diyet listesi uygulayabilirsiniz. Sizler için bu harika listeleri tek tek hazırladık; muhakkak deneyin!
Ramazan ayında oruç tutarken sağlıksız beslenen insanların iftarda ağır yemeklere bir anda yüklendiğini ve tüm besinleri tek seferde aldıklarına şahit oluyoruz. Ne yazık ki bu tür bir öğün sonrasında sindirim sistemi çok fazla yorulmakta ve dolayısıyla gün içinde de vücudun yorgun hissedilmesine yol açmaktadır.
Böyle bir durum yaşamamak için Ramazan diyetine göre iftarı ılık su ile açtıktan sonra çok yağlı olmayan ve midenin sindirmekte zorlanmayacağı türde bir çorba ile devam etmek en mantıklı seçim olacaktır. Daha sonra ise uzun bir süre aç kalan midenin çorbanın ardından 5-10 dakika boyunca dinlenmesini bekleyin. Ana yemek için hazır olduğunuzda ise küçük porsiyonlarla yemeğinizi tüketebilirsiniz.
Bu noktada ana yemeğinizin de çok yağlı ve bol baharatlı olmaması gerekmektedir. Aşağıdaki örnek iftar menüsündeki gibi seçimler yaparak kilonuzu kontrol altında tutabilir, karnınızı doyurabilirsiniz:
Oruç tutarken sahur en önemli öğün haline geliyor. Bu nedenle sahur atlayarak gün boyu vücudu yormak yerine verimli bir gün geçirmek için sahurda dengeli bir şekilde beslenmeniz yararınıza olacaktır. Öncelikle sahurda yine mideyi yormayacak hafif gıdalar tüketmenizi tavsiye ederiz. Böylece uyku sırasında sindirim sisteminizin işlevini kolaylıkla yerine getirip gün içinde vücudunuzun yorgun düşmesinin önüne geçebilirsiniz.
Ayrıca sıvı gıdalar tüketerek oruç tutarken susuz kalmamış olursunuz. Eğer bunun aksine sahurda tuzlu, baharatlı ve yağlı besinler tüketirseniz, gün boyu çok fazla susamanız söz konusu olacaktır. Sahur için aşağıdaki örnek menüyü dikkate alarak ideal bir Ramazan diyeti uygulayabilirsiniz:
Ramazan diyeti ile oruç tutarken vücudun ihtiyaç duyacağı şekilde nasıl besleneceğinizi öğrendiğinize göre kilo vermenizi kolaylaştıracak diğer noktaları da inceleyebiliriz. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için ne ile beslenileceğini öğrenmek kadar nasıl beslenileceğini ve bu beslenme düzenini destekleyecek diğer aktiviteleri de öğrenmekte büyük fayda var.
Oruç tutarken elbette uzun bir süre aç kalıyorsunuz. Fakat iftar sofrasında hızlı davranmak, kontrollü beslenmeye çalışırken yapılabilecek en büyük hatalardan. Bunun yerine yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi orucunuzu su ve çorba ile açtıktan sonra bir süre ara verip yemeye ondan sonra devam etmenizi öneririz. Böylece tüm gün boş kalan mideyi hafif gıdalarla uyardıktan sonra esas yemeğe geçerek daha kolay sindirmesini sağlayabileceksiniz.
Ramazan diyeti, yalnızca dengeli beslenmekten ibaret değil. Zaten burada dengeyi sağlayan en önemli noktalardan biri de beslenme düzenini egzersizlerle pekiştirmek.
Üstelik hareket etmek, kalori yakımını artıracağından kilo kontrolü sağlamanızı ve hatta kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Bu noktada bizim önerimiz, iftardan 1 saat sonra hafif tempoda yarım saatlik bir yürüyüş olacaktır. Ancak egzersiz konusunda öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Vücudunuzun açlığa, susuzluktan daha uzun süre dayanabileceğini biliyor muydunuz? Su, hayatınız için kritik bir öneme sahip. Bu nedenle iftar ile sahur saatleri arasında vücudunuz için gerekli olan su miktarını mutlaka tüketmeniz gerektiğini belirtmeden geçmeyelim.
Ancak yemek yedikten hemen sonra bol su içmek, mide asidinin seyrelmesine yol açacağından sindirimi zorlaştırabilir. Dolayısıyla iftardan 1 saat sonra bolca su tüketmeye başlamanız yararınıza olacaktır.
Sahuru atlamamanız gerektiğini zaten daha önce de belirtmiştik. Ancak sahurun hemen ardından uykuya da geçmemeniz gerekiyor. Aksi halde sindirim sistemi aktif olarak çalışacağından uyku kaliteniz bozulacaktır ve bu da gün içinde kendinizi yorgun hissetmenize yol açacaktır.
Buradan yola çıkıldığında sahur yemeğinizi sahur vakti sonra ermeden 1 saat önce yapıp imsaktan sonra uykuya geçmenin en mantıklı karar olacağını görebiliyoruz. Diğer yandan imsak vaktine kadar sahurunuzu yapıp yine 1 saat uyanık kaldıktan sonra uykuya geçmek de alternatif bir seçenek olabilir.
Ayrıca dilerseniz Lezzetli ve Hafif Bayram Tatlıları başlıklı içeriğimize göz atarak Ramazan Bayramı’nda sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.