İçeriğe atla
Şeker hamuru modelleme örnekleri

Adım Adım Şeker Hamuru Modelleme Örnekleri

Pastalarda, cupcakelerde gördüğümüz o şirin şeker hamuru figürlerine hepimiz çok beğeniyoruz. Nasıl yapılıyor diye de içimizden geçiriyoruz elbette. Her ne kadar el becerisi işi olduğunu düşünseksekte şeker hamuru süsleri yapmanın belli yöntemleri var ve bu yöntemlerle işler biraz daha kolaylaşıyor.

Şeker hamurundan şekillerden yapmaya şeker hamuru modelleme deniyor. Şeker hamuru modelleme yapmak için de işleri kolaylaştıran birçok araç gereç var aslında. İlk olarak şeker hamuru ve yardımcı araçlarından bahsedelim, daha sonra da şeker hamuru figürleri için birkaç şirin örnek verelim.

şeker hamuru modelleme örnekleri

Şeker Hamuru Nedir?

Şeker hamuru, pasta, kurabiye, cupcake ve şekerlemeleri süslemek için kullanılan bir pastacılık malzemesidir. Şeker, su, gliserin ve jelatin karışımından yapılır. Yapımından kısaca bahsedersek, ilk önce yumuşayıncaya kadar ısıtılır, daha sonra soğutulur.

Soğutulduktan sonra hızlı karıştırma ile jelimsi bir kıvama gelmesi sağlanır ve sonunda mat renkli bir hamur elde edilir. Hamura renk vermek çin gıda boyası kullanılır. Eğer ki aromalı olması isteniyorsa da yapım aşamasında limon, vanilya gibi aromalardan eklenir.

Kullanacağınız zaman açarak ve şekil vererek süslemelerde kullanabilirsiniz. Şeker hamuru yapımı ile ilgili daha detaylı bilgi öğrenmek isterseniz, daha önceki şeker hamuru yazısını okuyabilirsiniz.

Şeker Hamuru Modelleme Nasıl Yapılır?

Şeker hamuru kullanılırken ilk önce yumuşatılması gerekir. Bekledikçe sertleşen şeker hamurunu sakın dışarıda açık şekilde bırakmayın, yoksa gün sonunda sertleşmiş bir hamurunuz olur.

Mutlaka bir poşet veya streç film ile kaplayın. Kullanmak için ilk çıkarttığınızda ise poşet içinde olsa dahi elinizle biraz yoğurup yumuşatmanız gerekir. Şeker hamurunu kolay kullanabilmeniz için çeşit çeşit araç gereçler vardır.

Hamuru açarken üzerinde herhangi bir iz olmaması için silikon mat, ince detayları kolayca kesebilmeniz için bıçaklar, kolay şekil verebilmek için kurabiye kalıplarına benzer kalıplar ve şablonlar vardır. Bunların hepsi şeker hamurundan süsler yaparken işinizi kolaylaştırır.

Eğer ciddi olarak şeker hamuru işine girmek istiyorsanız, bu setleri almanızda fayda olabileceğini belirtelim. Fakat sadece birkaç kez yaparım diyorsanız bu araçlar yerine kullanılabilecek malzemeleri evdede bulabilirsiniz. Kürdan, çatal, bıçak ucu, kavanoz veya plastik kapak gibi...

Şeker Hamuru Modelleme Malzemeleri

Şeker hamuru süslemeleri yaparken size kolaylık sağlayacak çeşitli malzemeler var. Birlikte silikon mat, modelleme aparatları, şablonlar gibi malzemeleri tanıyalım. Şeker hamuru matı, şeker hamurunu açacağınız zaman zemin üzerindeki kalıntılardan hamur içine yabancı malzeme karışmaması ve üstünde farklı izler çıkmaması için kullanılır. Ayrıca silikon mat ile kendinize bir çalışma alanı da yaratmış oluyorsunuz.

şeker hamuru modelleme aparatları

Şeker hamuru modelleme aparatları sayesinde birçok şekli kolaylıkla yapabilirsiniz. Özellikle hayvan veya insan figürlerinde yüze, ellere, ayaklar şekil verilmesi gerektiğinde bu malzemelerden yardım alınır. Her bir ucun farklı bir amacı vardır. Mesela kedi ağzı yaparken ince sivri bir uçla önce ince bir ağız çizip, daha sonra minik yuvarlak bir uçla da kenarlara bitiş yapmanız gerekmektedir. Bunun gibi ince işlerde küçük ve sivri uçlu aparatlar çok yardımcı oluyor.

şeker hamuru modelleme desenleri

Şeker hamuru şekil oklavası ile elinizle yapabilmenizin çok zor olduğu desenleri yapmak için kullanılır. Örneğin, çiçek motifli bir şeker hamuru tabanı isteniyorsa bunu elinizle tek tek yapabilmeniz pek mümkün değil. Bunun gibi durumlarda bu şekilli aparatları kullanarak hamur üzerinde desen oluşturuyorsunuz.

Açtığınız şeker hamuru üzerinden bu aparatlarla geçtiğiniz anda istenen motif hamur üzerine çıkmış oluyor. bu şekil apartaları da genelde silikon malzemeden yapılmaktadır. Yani temizliği ve kullanımı bakımından çok daha uygun. Şeker hamuru bıçakları, şekiller ve motifler yapılırken ince işlerin yapılacağı zaman kullanır.

Çok ince ve keskin uçları vardır. Böylece siz de hamuru kolayca kesip ayırabilesiniz. Ayrıca normal bıçaklar gibi keskin uçları çok uzun değildir, onun yerine tutma kolaylığı için tutma yerleri daha uzundur.

Eğer ki şeker hamurunu birkaç defa deneyecekseniz evdeki bıçaklarınızdan yardım alabilirsiniz tabii ki. Ama şeker hamuru ile profesyonel olarak uğraşmak istiyorsanız, bu bıçak setleri işini çok kolaylaştıracağı için bir tane almanız iyi olabilir.

şeker hamuru modelleme kalıpları

Şeker hamuru kalıpları ve şablonları, hamura kolaylıkla şekil vermek için kullanılır. Kurabiye kalıplarına benzeyen bu malzemeleri şeker hamurunda da aynı şekilde kullanıyoruz. Hamuru açıp üzerine kalıpla bastırıp, şekil çıkartıyor ve bunu kurabiyemizin üzerinde kullanıyoruz.

Bazı kalıplar ile 2 boyutlu düz bir desen oluşurken, bazı kalıplar daha gelişmiş ve üç boyutlu şekiller çıkartabiliyorlar. Bu kalıplar daha derin bir yapıda ve arkadan itmeli bir mekanizma ile şeker hamuru içinden çıkartılıyor.

Şeker Hamuru Modelleme Örnekleri

Şeker hamurunu ve malzemelerini kısaca tanıdıktan sonra, şimdi geçelim şirin şeker hamuru örneklerine...

şeker hamuru modelleme yapılışı

Şirin bir çizgi film karakteri olan bu figürde birçok detaylı aşama var gibi görünse de aslında baş, gövde, el ve ayak gibi büyük parçaları yaptıktan sonra bütün iş onlara şekil ve desen vermeye kalıyor.

Göz ve kulaklarda kullanılan minik renkli parçaları illa ki aparatlarla yapmanız gerekmiyor, elinizle küçük daireler yapıp bunlarıda kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, el ve ayaklara nasıl şekil verildiğini görmek ve detayların çizgilerinin nasıl olması gerektiği.

şeker hamuru modelleme baykuş örneği

Bu şeker hamuru modelleme örneğinde de basit bir baykuş yapımını görüyorsunuz. Eğer üç boyutlu figürleri yapmakta zorlanıyorsanız, bu tarz kolay şekilleri deneyebilirsiniz.

Bir kavanoz kapağı ile kestiğiniz daire üzerine yarım şeklinde çizgiler yapın daha sonra yan taraftaki iki tarafı içeri doğru katlayıp kanat şekli verin. Son olarak da baş kısmını oluşturmak için yukarıyı katlayıp, iki yuvarlak cisim ile baykuşa göz çizin. Desenleri yaptıktan sonra dilerseniz gıda boyası ile boyayarak şeker hamuru baykuşu renklendirebilirsiniz.

şeker hamuru modelleme panda örneği

Şirin bir panda yapmak ister misiniz? Şeker hamurundan panda yapmak oldukça basit! Gereken sadece siyah ve beyaz şeker hamurları ve elinizin gücü. Örnekte görüldüğü gibi ilk olarak pandanın başı ve gövdesi için iki yuvarlak yapın.

Daha sonra baş için kullanacağınıza göz için iki minik çukur yapın ve aynı işlemi siyah ile de yapın. Daha sonra kol ve bacaklara şekil vererek tamamlayın ve bir kürdandan geçirerek hepsini üst üste dizin. Tüm aşamaları tamamladıktan sonra panda şeker hamuru modellemesi hazır!

Aslan şekli şeker hamuru modellemesi

Bu minik sevimli aslancığı yapmak gerçekten çok çok kolay! Şekilde de gördüğünüz gibi ilkk önce hafif bombeli bir gövde ve yuvarlak bir baş yapın. Daha sonra ayakları için minik silindirler yapıp uçlarını biraz küçültün ve onları gövdeye yapıştırın.

Şeker hamuru modellemesi yaparken hamurları birbirine yapıştırdığınızda su kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Fakat suya fırça ile az bir şekilde sürmelisiniz. aksi halde hamura zarar verebilir.

Şeker hamuru ustası olmayabilirsiniz fakat bu kolay yöntemlerle şeker hamuru modellemelerini çok daha kolay bir şekilde yapabileceksiniz. Liva'nın şeker hamurlu pastalarını inceleyerek ilham alabileceğinizi de söylemeden geçmeyelim! 

Önceki Makale Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri Lezzetiyle Büyüleyen Yufkadan Börek Çeşitleri