İçeriğe atla
Kadınlar Günü'nde yürüyüş yapan kadın hakları savunucuları

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi, günümüzde Kadınlar Gününün dünya genelinde pek çok ülkede kutlanan bir gün olması nedeniyle merak edilen konuların başında yer alıyor. Peki Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve tarihi 20. yüzyılın ilk yarısına uzanan Dünya Kadınlar Günü aslında nasıl ortaya çıkmıştır?

Ankara’da pastacılık sektörünün öncü markası Liva Pastacılık olarak, sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak bilinen 8 Mart’ın ortaya çıkış hikayesinden bahsediyoruz…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi Nasıldır?

Kadınlar Günü yürüyüşü yapan insanlar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kutlandığı ülkelerde kadınlara atfedilen önemli ve özel bir gün olarak ifade edilse de hikayesinin aslında zannedilenden daha farklı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Takvimler 8 Mart 1857’yi gösterirken Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde tam 40 bin dokuma işçisinin çalışma koşullarından memnun olmaması nedeniyle çalıştıkları Triangle Gömlek Fabrikası’nda başlatmış oldukları grev, bu hikayeyi ateşleyen en önemli hareketlerden bir tanesidir.

Grev yapan işçiler polis saldırısına maruz kalmış ve polisler tarafından güç kullanılarak zorla çalıştıkları fabrikaya kilitlenmişlerdir. Olayların kontrol altına alınamaması sonucunda fabrikada bir yangın çıkmış, işçilerin büyük bir kısmı ise yangından kaçamayarak can vermişlerdir.

Hayatını kaybeden 129 işçi arasından çoğunluğunun kadın olması, aradan yıllar geçtikten sonra 8 Mart’ın kadın hakları hareketinin odak noktası olmalarına yol açmıştır. Ortaya çıktığı dönemde New York’ta oldukça ses getiren bu olay sonucunda, ölen fabrika işçilerinin cenaze törenine yaklaşık 10 bin kişi katılmıştır.

yumruklarını havaya kaldırmış bir biçimde yürüyüş yapan kadınlar
Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909 tarihinde New York’ta bir Kadınlar Günü kutlaması organize etmiştir. Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı katılımcılarının dikkatini çeken ve beğenisini toplayan bu hareket sonucunda, 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleştirilen konferansın gündem maddelerinden biri de Kadınlar Gününün her yıl düzenlemesi önerisi olmuştur.

Bu öneri maddesini konferansa sunan isim ise Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin en önemli isimlerinden biri olan Clara Zetkin’dir. Sonuç olarak, Clara Zetkin’in ortaya attığı fikir doğrultusunda New York’ta çıkan fabrika yangınında hayatını kaybeden kadın işçilerin anısına, her yıl 8 Mart tarihinin Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

Dünya Ülkelerinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihinde yürüyüş yapan bir topluluk

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda alınan karar doğrultusunda, Dünya Emekçi Kadınlar Günü ismi ile kutlanmaya başlanmıştır.

1917 Şubat Devriminin ardından Gregoryen takvime göre 8 Mart tarihinde Sovyet Rusya’da kadınların oy hakkı kazanması, 8 Mart’ın Sovyet Rusya’da ulusal bayram ilan edilmesine neden olmuştur. Bu nedenle, henüz Avrupa’da ve diğer dünya ülkelerinde Kadınlar Günü resmi olarak kutlanmaz iken bazı sosyalist ülkeler kadın haklarına ve Kadınlar Gününe yönelik kutlamalar yapmışlardır.

Bununla birlikte Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nın gerçekleştiği yıllarda Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlanması, bazı ülkeler tarafından yasaklanmıştır.

Ne var ki 1960’lı yılların sonuna yaklaşıldığında Amerika Birleşik Devletleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü resmî olarak kutlayan sayılı devletler arasına katılmış; bu da özellikle İkinci Dünya Savaşı’nda batı bloğunda yer alan ülkeler için bu özel ve tarihi güne ayrı bir önem kazandırmıştır.

Aradan on yıl dahi geçmeden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, kadın hakları ve dünya barışı için 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etmiş; bu tarihten sonra Kadınlar Günü farklı ülkelerde çeşitli şekillerde kutlanmaya başlanmıştır.

Günümüzde bu tarih, kimi ülkelerde resmî tatil olarak anılırken bazı ülkeler bu önemli günü görmezden gelmekte; bazı ülkeler protesto etmekte; bazı ülkeler ise kadınların başarılarını coşkuyla kutlamaya devam etmektedir.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

havada duran yumruklar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi ile ilgili merak edilen konulardan bir tanesi de ülkemizde Kadınlar Gününün ne zaman kutlanmaya başladığıdır. Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova, Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlanması için yapılan girişimlerde ismi unutulmayan iki kız kardeştir.

Tarihte ilk kez bu iki kız kardeşin gizlice kutladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bu tarihten sonra yıllar boyu kutlanmamıştır. Bununla birlikte 1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı” ilan edildiğinde Türkiye’de bu kapsamda yer alan ülkeler arasında bulunmuş ve Kadın Yılı Kongresi’ne ev sahipliği yapmıştır.

Sonrasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ülkemizde de sokaklarda coşkuyla kutlanmaya başlanmış, bu dönemde kadınlara yönelik destek faaliyetleri artmıştır.

Buna ek olarak 1980 darbesi ile birlikte ülke genelinde herhangi bir nedenden dolayı kutlama yapılması yasaklanmış; Dünya Kadınlar Günü de bu kapsamda yer alan özel günler arasında sayılmıştır. Aradan 4 yıl geçtikten sonra 1984 yılından günümüze dek Kadınlar Günü, özellikle de çeşitli kadın örgütleri tarafından yeniden kutlanmaya devam etmektedir.

Ülke genelinde pek çok farklı kesim Kadınlar Gününü farklı biçimlerde kutlamaktadır. Buna ek olarak, Kadınlar Gününü başlatan hareketin bir iş yerinde gerçekleşmiş olması; şirketlerin de kadın çalışanlarının Dünya Kadınlar Gününü çeşitli jestlerle kutlamasına ön ayak olmuştur.

elinde pasta tutan bir kadın

Pek çok kurumsal firma, Kadınlar Gününde kadın çalışanları ya da kadın müşterileri için hazırladığı özel hediyeler ile onları mutlu etmeyi sürdürmektedir.

Bu yazımızda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi konusunu ele aldık ve bu anlamlı günün tarihine dair bilmediklerinizi sizlerle paylaştık. Eğer sizler de firmanızdaki kadın çalışanlarınız için 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel bir organizasyon düzenlemek istiyor ya da anlamlı hediyeler ile onları her zaman hatırladığınızı anlatmak istiyorsanız Liva tecrübesine ve kalitesine güvenebilirsiniz.

Kurumsal organizasyonlarınız için buraya tıklayarak Liva ile iletişime geçebilirsiniz. Buna ek olarak çalışanlarınızın Kadınlar Gününü hem lezzetli hem de şık bir şekilde kutlamak için Liva’nın kurumsal çikolatalarını ya da 8 Mart Kadınlar Günü Özel Pasta ürününü tercih edebilirsiniz.

Tarihi geçmişi merak edilen bir başka konu da doğum günü kutlamalarında pastanın üzerine neden mum dikildiği… Bu konuya dair merak ettiklerinizi öğrenmek için Doğum Günü Pastasına Neden Mum Dikiyoruz? başlıklı keyifli ve bilgilendirici içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.



Önceki Makale 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur? 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur?