+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Türk mutfağında tatlı dendiğinde akla ilk olarak şerbetli tatlılar geliyor. Çıtır çıtır baklavalar, nar gibi kızarmış kadayıflar, hanım göbekleri, şöbiyetler ve çok daha fazlası bu tatlıların en sevilenlerinden. Özel günlerde ve törenlerde de şerbetli tatlılar en çok tercih edilen ikramlardan biri. İnce ince açılan yufkalar, şerbetlenmeye hazır kurabiyelerin yanı sıra hazır kızarmış ekmekler ve bisküviler ile de çok sayıda farklı tatlı tarifi ortaya çıkarmak mümkün.
Hamuru, iç malzemesi ve tazeliği bu tatlıların lezzetini büyük oranda etkiliyor. Bu konuda bir diğer etkense elbette şeker oranı, şerbetin kıvamı ve miktarı. Su, şeker ve limondan oluşan basit bir karışım gibi görünse de şerbet pişirmenin pek çok püf noktası bulunuyor. Yoğunluğundan tatlı ile buluşturulma ısısına kadar farklı unsurlar kusursuz bir tatlı yapmak için göz önünde bulundurulması gereken ufak detaylar. Bu yazımızda “Tatlı şerbeti nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını ayrıntıları ile alıyoruz. Gelin, işin püf noktalarına biraz daha yakından bakalım!
Şerbet yapımı için ayrıntılara geçmeden önce şerbetli tatlı çeşitlerine ve onları benzersiz kılan özelliklerine biraz göz atıyoruz. Şerbetli tatlılar özellikle Türk ve Orta Doğu mutfağında uzun yıllardır en vazgeçilmez mamuller arasında yer alıyor. Yemekten sonra tatlı tüketme kültürünün bir ürünü olan bu tatlılar özellikle Osmanlı zamanında saray mutfağında gelişerek günümüzde gördüğümüz lezzetli formlarına ulaşıyor.
Şerbetli tatlıların temel mantığı yufka, kek ya da kurabiyelerin tatlandırılması. Fıstık, ceviz, fındık gibi iç malzemeleri ise tatlılara başka bir aroma katmak için kullanılan diğer malzemeler. Bunun yanı sıra şerbetli tatlıları kaymak kullanarak lezzetlendirmek de oldukça sık rastlanan bir uygulama. Hatta kaymaklı tatlılarda şöbiyet ve katmer gibi seçenekler oldukça geniş bir hayran kitlesine sahip.
Genel olarak şerbetli tatlıların pişirilme yöntemleri de birbirleri ile oldukça benzer. Hamur hazırlanıyor hamura şekil veriliyor ve malzemeler eklenerek pişiriliyor. Ardından hazırlanan şerbet kuru hamurun üzerine dökülüyor ve ortaya hem çıtır hem ıslak eşsiz bir lezzet çıkıyor.
Görüldüğü üzere şerbetli tatlılar çeşit bakımından oldukça zengin. Geleneksel tatlıların yanı sıra hazır mamullerden yapılan tatlılarda da şerbetli versiyonlara rastlamak mümkün. Peki, tüm bu tatlılarda kullanılan şerbet, aynı mı? Aslında temelde sorunun yanıtı “Evet, aynı.” şeklinde verilebilir. Ancak tatlının malzemesi ve özelliklerine göre kimi zaman şerbet için farklı uygulamalara yer vermek gerekebiliyor. Örneğin yufka ile yapılan baklava ve sarma gibi tatlılar ile kekten yapılan revani tatlısının şerbet yoğunlukları bire bir aynı değil. Bununla birlikte şerbetin uygulanma biçimleri de bazı durumlarda farklılık gösterebiliyor. Bunun örneği ise çıtır kalması istenen tatlılar ve yumuşaması istenen tatlılardaki soğuk ve sıcak şerbet seçimi.
Şimdi hızlıca “Tatlı şerbeti nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verelim. Tatlı şerbeti için gerekli malzemeler her evde bulunan klasik malzemelerden oluşuyor:
Malzemelerin ardından tatlı şerbeti tarifi için adımları sıralayalım:
Şerbet yapımı için aslında en kritik konu su ve şekerin ölçüsünün doğru belirlenmesi. Klasik Türk tatlıları için şerbet ölçüsü genellikle bir ölçüye bir ölçü olacak şekilde belirleniyor. Yani, 1 su bardağı suya 1 su bardağı şeker. Bu aşamada yapılacak tatlının miktarına göre şerbet miktarını yine bu oranlar içinde çoğaltmak mümkün. Baklava, kadayıf, fıstıklı sarma gibi tatlılar için profesyoneller genellikle bu ölçüyü öneriyor. 1’e 1 ölçü ile kaynatılan şerbet yoğun kıvamı sayesinde tatlılarda beklenen lezzet ve dokunun yakalanmasına yardımcı oluyor.
Geleneksel ölçülerin yanı sıra daha az şekerli ancak yine kıvamı yerinde şerbetler pişirmek de mümkün. Bu aşamada 1 su bardağına yarım bardak şeker gibi bir ölçü uygulanabiliyor. Ancak ölçü değişikliğine gidiliyorsa şerbeti kaynatma süresinin uzaması gerekiyor. Böylece geleneksel ölçülerde şekerin dokusunda elde edilen kıvam daha az şekerli versiyonlarda fazla kaynamaktan elde edilmiş oluyor.
Su ve şeker miktarına ek olarak şerbet yapımında kaynatma süresi de oldukça önemli bir konu. Daha önce bahsedildiği üzere aslında şerbetin aranan yoğunluğa ulaşması için kaynama süresinin doğru ayarlanması gerekiyor. İyice kaynatılmamış şerbet tatlıyı sulandırırken normalden fazla kaynatılmış şerbet tatlının nemliliğini azaltabiliyor. Bu nedenle şerbet kaynatma süresi ne çok uzun ne de çok kısa olmalı.
“Tatlı şerbeti kaç dakika kaynatılır?” sorusunun net yanıtı ise yaklaşık 20 dakika. En iyi şerbeti elde etmek için şekerin su içinde erimesi ve suyun kaynamaya başlamasının ardından şerbeti kısık ateşte en az 20 dakika daha kaynatmak gerekiyor. Bu esnada şerbeti sık sık karıştırmak da son derece önemli. Elbette, şeker ve su miktarı arttırkça kaynama süresi de uzuyor. Bu noktada şerbete kaşık ile kıvam kontrolü yapmak işleri kolaylaştırmak için tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri.
Tatlı şerbeti dökmenin püf noktası acele etmemek. Tüm tatlılar için geçerli olan bu durum hamur ve şerbetin yavaş yavaş buluşması ile birbirlerine daha iyi kaynaşmaları gerekliliğinden ortaya çıkıyor. Bu nedenle tatlı şerbetini bir kepçe yardımı ile her defasında bir kepçe olacak şekilde ve dağıtarak dökmek en iyi sonucu almak için önemli bir detay. Ayrıca şerbet dökülmeden önce tatlının fırına verilme aşamasında dilimlenmesi de dökme işlemi esnasında emilimi kolaylaştırıyor. Kısaca özetlemek gerekirse şerbetli tatlı yapmak bir parça sabır gerektiriyor.
Tatlılarda aslında en önemli konu şerbetleme esnasında tatlının ve şerbetin ısı durumları. Bu noktada tatlının yapısı soğuk ve sıcak tercihi konusunda belirleyici olabiliyor. Örneğin revani gibi kekli tatlılarda kekin soğuk şerbetin ise sıcak olması gerekiyor. Böylece revaninin süngerimsi yapısı kısa sürede şerbeti emerek en iyi sonucu veriyor. Sarma ya da baklava gibi tatlılarda ise durum tam tersi. Bu işlemde tatlının fırından yeni çıkmış olması şerbetin ise oda sıcaklığına kadar soğutulmuş olması gerekiyor. Böylece ince katmanlar arasında şerbetin emilmesi çok daha kolay bir hale geliyor.
Son olarak Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti baklavaya biraz daha ayrıntılı bakalım. Baklava şerbeti ölçüsü tüm şerbetlerde olduğu gibi 1 ölçüye 1 ölçü olarak belirleniyor. Ancak baklavanın incecik yufkaları ve bol iç malzemesi şerbetin kıvamını biraz daha önemli hale getiriyor. Bu nedenle baklava şerbeti için ölçüler ile oynamak pek önerilmiyor. Ayrıntıları merak ediyorsanız baklava nasıl yapılır? içeriğimize göz atabilirsiniz.
Zaman ve efordan tasarruf ederek ev yapımı tadında eşsiz baklavalar içinse sizi Liva Pastacılık baklava çeşitleri kategorisine bekliyoruz. Eşsiz lezzetleri ile Liva lezzetlerini siz de hemen keşfedin!