İçeriğe atla
iftar sofrası

İftarda Ne Yesek Sorusuna Cevap Olacak 10 Lezzet

Ramazan ayı geldiğinde, iftarda ne yesek sorusunun yanıtları hemen herkes tarafından merak edilir. Öyle ki bu soru, Ramazan’ın ilk gününden son gününe dek zihinleri epey meşgul eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Güveçten baklavaya, en güzel yemeklerin ve tatlıların bulunduğu iftar sofraları ile Ramazan ruhunu en iyi şekilde yansıtabilir, sofranıza konuk ettiğiniz misafirlerinizin kalplerini fethedebilirsiniz.

Eğer iftarda ne yesek diye düşünüyorsanız sizler için hazırladığımız içeriğimizi okuyabilir ve iftar sofralarınızı mükemmel bir ziyafete dönüştürebilirsiniz!

1. Padişahlara Layık: Tavuklu Sultan Kebabı

Osmanlı mutfağının en sevilen yemeklerinden tavuklu sultan kebabı, dışı yufka ile sarılı olan ve iç kısmında sebze, tavuk eti gibi besinlerin yer aldığı bir kebap türüdür. Üzerindeki beşamel sos ve kaşar peyniri ile dikkat çeken tavuklu sultan kebabı, iftar sofralarını süsleyecek oldukça enfes tatlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar.

Tavuklu sultan kebabına eşlik edecek tatlılar arasında yer alan kalburabastı ya da cevizli baklava ile de iftar sofranızı zenginleştirebilir, damaklarda bayram havası yaratabilirsiniz!

2. Ramazanın Baş Tacı: Baklava

tabakta cevizli baklava

İftar sofralarının olmazsa olmazı baklava, geleneksel tatlılarımız arasında en sevilenlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Osmanlı zamanından günümüze kadar ulaşan baklava çeşitleri, iftarda ne yemeli sorusuna yanıt olabilecek tatlılar arasında yer alır.

Eşsiz bir lezzet şöleni sunan baklava çeşitleri ile siz de Ramazan ayına yakışacak şık bir sofra oluşturabilirsiniz.

Ayrıca baklavanın, böreğin yanına da oldukça yakışacağını belirtelim. Tam da bu nedenle Liva kalitesi ile satışa sunulan bir tepsi baklava bir tepsi börek ikilisine de göz atmanızı tavsiye ederiz.

3. Nefis Püre Yatağında Hasanpaşa Köftesi

Patates püresi ile mükemmel bir uyum yakalayan Hasanpaşa köftesi, iftarda sevdiklerinizi mutlu edebileceğiniz özel bir tat. Genç, yaşlı demeden hemen herkesin afiyetle yiyeceği bu yemek; tek başına dahi oldukça doyurucu bir iftar menüsü oluşturacaktır.

Adını, Osmanlı Dönemi’nde yaşamış olan bir paşadan aldığı düşünülen Hasanpaşa köftesi; geleneksel Türk mutfağının öne çıkan iftar lezzetleri arasında yer alır. Her ne kadar yapımı ile birazcık uğraştırsa da lezzeti sayesinde iftar sofralarının yıldızı olacaktır.

4. Ramazan Ayının Simgesi: Güllaç

narlı güllaç

Ramazan ayının olmazsa olmazı güllaç, iftar sofralarının en çok tercih edilen tatlısıdır. Hafif olduğu için iftar yemeklerinin ardından rahatlıkla tüketilebilen güllaç, aynı zamanda sütlü bir tatlı olması nedeniyle de şerbetli tatlılara göre daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.

Genellikle üzeri nar ile süslenen güllaç, ek olarak Antep fıstığı ya da ceviz ile de süslenebilir. Böylece hem göze hem de mideye hitap edecek harika bir Ramazan tatlısı ortaya çıkar.

Eğer güllaç tatlısı nasıl yapılır öğrenmek isterseniz Güllaç Nasıl Yapılır? İpuçlarıyla Enfes Güllaç Tatlısı Yapımı başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

5. Yufkanın En Güzel Hali: Peynirli Su Böreği

Yüzyıllardır iftar sofralarını süsleyen peynirli su böreği, Osmanlı Dönemi’nden gelen eşsiz tatlardan bir tanesidir. Kendine has lezzeti ile diğer börek çeşitlerinden ayrılan peynirli su böreği, aynı zamanda sahurda da tüketebileceğiniz harika bir alternatiftir. Öte yandan iyi bir su böreği yapmanın emek istediğini belirtmek gerekir.

Eğer siz de iftar sofralarınızı su böreği ile şenlendirmek isterseniz Liva kalitesi ile hazırlanan enfes lezzeti tek tıkla satın alabilirsiniz. Buna ek olarak Ramazan ayına özel satışa sunulan ve muhteşem bir ikili olan fıstıklı baklava ve su böreği seçeneklerini de bir arada sipariş edebileceğinizi belirtelim!

6. Hafif Bir Tatlı: Kabak Tatlısı

kabak tatlısı

Şerbetli tatlılara harika bir alternatif olan kabak tatlısı; Ramazan ayında tüketebileceğiniz, balkabağından yapılan kusursuz bir tatlı. Hamurlu tatlılara göre oldukça hafif olan kabak tatlısı, aynı zamanda diyet yapan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Ancak her tatlıda olduğu gibi kabak tatlısını da abartmadan, belirli miktarda tüketmek gerekir.

7. Unutulmaz Lezzet: Ramazan Güveci

Ramazan güveci, iftarda ne yesek sorusuna cevap olan en güzel lezzetlerden biri. İnsan sağlığına zararı olmayan killi toprak kapları ifade eden güveç, içinde piştiği her yemeği kendi lezzeti ile harmanlayarak mükemmel bir tat ortaya çıkarır.

Özellikle Ramazan ayında sıklıkla kullanılan güveç kapların içinde pişen et yemekleri, çoluk çocuk herkesin hayran kaldığı bir lezzete sahiptir. Tam da bu nedenle Ramazan güveci olarak adlandırılan et yemekleri, iftar sofraları için mükemmel bir sunum oluşturur.

Ancak Ramazan güvecinin en az iki saat pişmesi ve etin kendini salmaması gerekir. Ayrıca güveçte yapılan yemeklerin sıcak olarak servis edilmesi gerektiğini ve ikinci kez ısıtılmamasının önemli olduğu bilgisini de ekleyelim.

8. Enfes Tadı ile Perde Pilavı

perde pilavı

İftar davetlerinin vazgeçilmezi olan perde pilavı, adından da anlaşılacağı gibi bir çeşit pilavdır. İçerisindeki pirince ek olarak; kuş üzümü, badem, dolmalık fıstık gibi malzemelere yer verilerek hazırlanan perde pilavı, en değerli konuklarınız için tercih edebileceğiniz bir lezzettir.

Eğer iftarda perde pilavı tercih edecekseniz, bu yemeğin yanına yakışacak güllaç çeşitlerine de bakabilirsiniz. Öyle ki perde pilavı ve güllaç birlikte mükemmel bir uyum yaratacaktır.

9. Geleneksel Bir Tat: Lokma Tatlısı

lokma

İftar sofralarının en bereketli lezzetlerinden lokma tatlısı, sevdikleriniz için hazırladığınız iftar sofralarına tat katar. Çıtır çıtır hamuru ve enfes şerbeti ile Ramazan ayının geleneksel tatlarından biri olan lokma tatlısı, küçük ama oldukça bereketli bir hamur tatlısıdır.

Kızartılarak yapılan bu tatlı, yöresel olarak farklılıklar da içerebilir. Örneğin bazı yörelerde pişi gibi yapılırken bazı yörelerde ise bol şerbetli olarak hazırlanır. Öte yandan orijinal lokma tatlısı tarifinin şerbet içerdiğini de belirtmek gerekir.

Yine de ben hazırlamaya üşenirim, en lezzetlisini satın almak isterim derseniz Liva Pastacılık web sitesinden  lokma tatlısı siparişinizi oluşturabilirsiniz!

10. Dışı Çıtır İçi Yumuşak: Tulumba Tatlısı

tulumba tatlısı

Dışı çıtır içi yumuşacık bir lezzete sahip olan tulumba tatlısı, tıpkı lokma tatlısı gibi kızartılarak yapılan bir hamur tatlısıdır. Hamur ile şerbetin muhteşem uyumundan oluşan bu tatlı, Balkan kültüründen Osmanlı saray mutfağına giren ve günümüzde de sevilerek tüketilen bir tatlıdır.

Ek olarak tulumba tatlısının farklı şekillerde de yapılabildiğini belirtelim. Bu noktada Ramazan ayına özel olarak hazırlanan güveçte tulumba tatlısı ile iftar sofralarınıza farklı bir tat katabilirsiniz.

Liva Pastacılık olarak hazırladığımız bu içeriğimizde sizler için iftarda ne yesek sorusuna cevap olacak lezzetleri sıraladık. Eğer siz de sevdikleriniz için çeşitli tatlardan oluşan enfes bir iftar sofrası hazırlamak isterseniz, önerilerimizden yararlanabilirsiniz.

Bununla birlikte Liva şeflerinin maharetli ellerinden çıkan Ramazan tatlıları, deneyimlemeniz için sizleri bekliyor. Misafirlerinize adeta bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz. Ayrıca tüm siparişlerinizi tek tıkla oluşturabilir ve siparişlerinizin kısa sürede evinize kadar ulaşmasının keyfini sürebilirsiniz!

Son olarak Ramazan sofralarınıza yakışacak tatlılar nelerdir öğrenmek için Ramazan Akşamlarına Tat Katacak 8 İftar Tatlısı başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Önceki Makale 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur? 1 Kilo Baklava Kaç Dilimden Oluşur?